Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 15-12-2002 Persberichten districten Utrecht Stad, 12.15 uur

Taxichauffeurs blokkeren Night Express

UTRECHT Omstreeks 01.15 blokkeerden zon 50 taxichauffeurs op het Vredenburg de bussen van de Night Express.

De taxichauffeurs hadden zich verzameld op het Vredenburgplein ter hoogte van de Zakkendragerssteeg en gingen luid toeterend in de richting van de bushalte van de Night Express op het Vredenburg. Hierdoor werd de gehele busbaan geblokkeerd.De taxichauffeurs wilden door deze actie aangeven dat ze het niet eens zijn met het gemeentebeleid. De Night Express is een nachtbusverbinding vanuit de binnenstad naar diverse wijken in de stad. Het gaat om een proef van een half jaar dat is aangevraagd door de Jongerenraad. De politie heeft in deze spontane actie bemiddelend opgetreden. Na 20 minuten wilden de chauffeurs een bus op de St. Jacobsstraat de doorgang belemmeren. Dit werd echter niet getolereerd door de politie. De bus kon gewoon zijn weg vervolgen. Rond 01.50 uur werd in besloten de blokkade op te heffen. De taxichauffeurs hebben aangegeven opheldering over het beleid te vragen bij de gemeente.

Scooter in beslag genomen

UTRECHT Zaterdagavond omstreeks 21.00 uur controleerden surveillerende agenten op de Edisonstraat een geparkeerd staande bromscooter.

Tijdens de controle kwam de eigenaar, een 18-jarige man uit Utrecht, naar buiten. Hij kon geen papieren overhandigen.Uit het onderzoek ter plaatse bleek dat de Utrechter een verkeerd verzekeringsplaatje voerde. Hiervoor besloot de agent de bromscooter in beslag te nemen. Om dit te kunnen doen moest het voertuig van het stuurslot gehaald worden. Dit deed de Utrechter, maar hij bleek dit met een schroevendraaier te doen. Hij luisterde niet naar de vordering van de agent om die te overhandigen. Hierop werd hij aangehouden. De Utrechter verzette zich hiertegen. Ondertussen kwamen een tiental mensen naar buiten om de man te hulp te komen.

De agenten vorderden de groep zich te verwijderen. Zij voldeden hieraan, op een persoon, een 16-jarige jongen uit Utrecht, na. Hij luisterde niet naar de vordering en kwam tot twee keer toe met wild zwaaiende bewegingen op de agenten af. Om zijn aanval te breken, heeft een van de agenten hem met zijn hand geslagen. Vervolgens vond de jongen het nodig de agenten te beledigen en hij is dan ook aangehouden. Hij kreeg een proces-verbaal voor de belediging en is door zijn ouders opgehaald op het politiebureau. De 18-jarige Utrechter kreeg een proces-verbaal voor het verkeerd voeren van de platen.

Man geslagen

UTRECHT Zaterdagavond rond 19.40 uur ontstond op het taxiplateau onenigheid tussen een 38-jarige man uit Almere-Buiten en een 24-jarige taxichauffeur uit Utrecht. De exacte aanleiding van de ruzie, die uitmondde in een handgemeen, is vooralsnog onduidelijk maar heeft vermoedelijk te maken met een verkeershandeling. Bij het handgemeen raakte de 38-jarige man gewond in zijn gezicht. Hij is voor behandeling overgebracht naar het Diakonnessenziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan tegen de taxichauffeur.

De taxichauffeur had passagiers in zijn auto die hij na het handgemeen bracht naar een adres op de Oudegracht. Zij worden nog door de politie benaderd voor het afnemen van een getuigenverklaring. Ten tijde van de ruzie had de aangever drie kinderen achterin zijn auto zitten. Alle drie waren erg onder de indruk van het gebeuren. De politie heeft de kinderen ieder een beertje gegeven.

Illegale zender uit de lucht

UTRECHT In samenwerking met het agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken (voormalige Radiocontroledienst) heeft de politie zaterdagavond rond 19.40 uur een illegale zender uit de lucht gehaald.

In een woning aan de Geraniumstraat werd diverse zendapparatuur in beslag genomen. Tevens werd een 20-jarige man uit Utrecht, die op dat moment een illegale uitzending verzorgde, aangehouden. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het agentschap handelt dit onderzoek verder af.

Hennepkwekerij ontmanteld
UTRECHT Omstreeks 13.55 uur zaterdagmiddag werd de politie gestuurd naar t Goylaan waar een elektriciteitsprobleem was. Verschillende woningen hadden geen elektriciteit meer en medewerkers van het elektriciteitsbedrijf en de woningbouwvereniging vertelden dat de oorzaak zou liggen in een aangrenzende woning. In overleg met de hulpofficier is toen besloten een woning te betreden. Hiervoor werd de deur van de woning geforceerd. Binnengekomen roken de agenten meteen hennep.
De agenten troffen een professionele hennepplantage aan. In een gedeelte van de woning trof de politie in totaal zon 340 planten aan. Het andere gedeelte van de woning was geheel ingericht om een professionele plantage op te zetten. Het elektriciteitsbedrijf constateerde dat er illegaal stroom afgetapt werd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Omwoners houden woninginbreker aan
UTRECHT Omstreeks 20.30 uur zaterdagavond hielden buurtbewoners op de Zilverstraat een woninginbreker aan.

Een 69-jarige bewoner hoorde buiten gerommel en ging poolshoogte nemen. Hij zag dat een onbekende man, een 43-jarige man uit Utrecht, bij de buren aan de deur zat te rommelen. Hij sprak de man aan die geen goede verklaring had voor zijn aanwezigheid op dit tijdstip. De bewoner ging weer naar binnen, waarschuwde zijn vrouw om de politie te bellen en ging weer naar buiten. Hij zag dat de Utrechter inmiddels probeerde op het dak te klimmen en maande hem weg te gaan. De man luisterde hiernaar en verdween. De bewoner ging achter hem aan en zag even verderop dat een andere buurman, gegevens onbekend, inmiddels de man had aangehouden. De politie kwam kort daarop aan en hebben de man overgenomen en overgebracht naar het politiebureau. Op het dak werd nog een rugzak gevonden die voor onderzoek is meegenomen. De Utrechter heeft de poging woninginbraak bekend en is inverzekering gesteld.

Aanhouding auto-inbreker
UTRECHT Rond 00.23 uur zondagmorgen kreeg de politie via een portier te horen dat een man op het Janskerkhof stond met een steen in zijn hand. De politie reed via de Boothstraat richting het Janskerkhof en zagen op de hoek een auto met ingeslagen ruit staan. Half in de auto hing een 47-jarige man uit Utrecht, die bij het zien van de agenten er nonchalant wilde weglopen. Hij is aangehouden. Onder de auto troffen de agenten nog een plastic tas aan die vermoedelijk uit de auto afkomstig was. De verdachte is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Vernielers aangehouden
UTRECHT Rond 08.00 uur zaterdagmorgen kreeg de politie de melding dat er diverse vernielingen waren gepleegd op het Hieronymusplantsoen. De politie kon op basis van een goed signalement even later twee mannen op de Maliesingel en op de Nieuwegracht aanhouden.

De mannen, 18 en 19 jaar uit Utrecht, bekenden diverse vernielingen te hebben gepleegd. Onder andere hadden zij een ruit ingegooid bij de Vrije School aan het Hieronymusplantsoen, een lichtbak van een parkeerautomaat op de Kromme Nieuwegracht vernield en fietsen omver te hebben gegooid. De mannen hebben zich bereid verklaard de schade te vergoeden.

Niet fietsen in voetgangersgebied
UTRECHT De politie controleert veelvuldig op het fietsen in het voetgangersgebied. Zo ook zaterdagmiddag. In totaal werden elf mensen hiervoor bekeurd (17 euro).