Nieuwsbericht

zondag, 15 december 2002, 15.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Medewerker café overvallen
Alkmaar, vrijdag 13 december 2002.
Omstreeks 03.00 uur werd een medewerker van een café aan de Voordam door twee onbekend gebleven mannen overvallen. De medewerker zette na het opruimen en schoonmaken van de zaak nog even een fiets binnen toen hij van achteren werd benaderd door de mannen. Er werd een mes op zijn keel gezet en zijn portemonnee, met daarin de dagopbrengst van de horecazaak, werd uit zijn kleding gehaald. Na een forse duw renden de daders weg. Ze hadden, aldus de aangever, Arabisch met elkaar gesproken. Verder is er geen goed signalement bekend.

Brand in woning
Oudkarspel, vrijdag 13 december 2002.
Omstreeks 16.00 uur ontstond er in een kamer op de tweede verdieping van een eengezinswoning aan de Regthuisstraat een binnenbrand. Er was op dat moment niemand thuis en de brand is vermoedelijk ontstaan door een oververhitte kachel. De brandweer heeft de brand vlot geblust. Er was alleen materiele schade.

Rood licht
Alkmaar, vrijdag 13 december 2002.
In de middaguren vond er een controle plaats op het rijden door rood licht op het verkeersplein Kooimeer. Er vielen 23 bekeuringen waarvan 12 voor het verkeerd voorsorteren en 11 wegens het niet stoppen voor rood.

Man vernielt computer in politiebureau
Alkmaar, vrijdag 13 december 2002.
Een 37-jarige verwarde man uit Alkmaar heeft omstreeks 17.00 uur in het politiebureau van Alkmaar-Noord een computerterminal vernield. Hij eiste zijn rijbewijs terug dat door medici was ingenomen. Toen de agent aan de balie een telefoontje aannam werd de man vreselijk kwaad. Hij eiste de volledige aandacht van de agent. Hij sloeg op de ruiten van de toegangsdeur. Toen die heel bleven pakte hij een terminal en sloeg deze stuk op de balie. De agent maande hem tot kalmte maar dat hielp niet. Om hem te overmeesteren werd er gebruik gemaakt van pepperspray. De man is in de avond gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Inbraken in woningen
Heerhugowaard, vrijdag 13 december 2002.
In het begin van de avond is er ingebroken in een woning aan de Middenweg. De bewoners waren elders. Er was een keukenraam vernield en de woning was doorzocht. Er wordt onder andere geld vermist. In dezelfde straat werd ook ingebroken in een andere woning. Daar kwam de dader binnen via een raam op de 1e verdieping dat te bereiken was via een schuurdak. Ook die woning werd geheel doorzocht doch daar werd alleen een zilverkleurige damesjas meegenomen. Mogelijk is de inbreker hier gestoord door thuiskomst van de bewoners.

Overval
Alkmaar, zaterdag 14 december 2002.
Rond middernacht is een fastfoodrestaurant aan de Stationsweg overvallen. Een baliemedewerker werd bedreigd met een soort vuurwapen en moest het geld uit de kassa afgeven. Hierna vluchtte de dader in het gezelschap van een tweede man die bij de deur was blijven staan. De dader had een donkere huidskleur en droeg donkere kleding. Hij had het grootste deel van zijn gezicht afgeschermd. Na de overval onderzocht de politie de omgeving doch zonder resultaat.

Nacht in cel na Hitlergroet
Alkmaar, zaterdag 14 december 2002.
Omstreeks 00.45 uur moest de politie naar de Kennemerstraatweg waar iemand voor een woning stond te schreeuwen en bedreigingen uitte. Toen de agenten arriveerden richtte de 42-jarige verdachte uit Alkmaar zich tot hen. De man maakte aanstalten om tegen de politieauto aan te schoppen. Toen een agent hem tot de orde riep werd hij uitgemaakt voor 'vuile kankernazi' terwijl de man de Hitlergroet bracht. Hierna werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. In de loop van de ochtend werd hij met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Drankrijder
Alkmaar, zaterdag 14 december 2002.
Omstreeks 03.00 uur werd op de Bergerweg een 34-jarige automobilist uit Heerhugowaard betrapt op het rijden met drank op. Hij blies aan het bureau 570 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Lawinepijl ingenomen
Castricum, zaterdag 14 december 2002.
Omstreeks 03.30 uur controleerde de politie een groep hangjongeren op de Geesterduin. Toen de agenten aankwamen gooide een 16-jarige jongen uit Castricum snel iets onder een busje. Dit bleek vuurwerk te zijn. Het ging om een zogenaamde 'lawinepijl' die vaak worden gebruikt om afvalbakken op te blazen. De jongen kreeg een proces-verbaal voor het in het bezit hebben van verboden vuurwerk.

Tasjesroof
Alkmaar, zaterdag 14 december 2002.
Zaterdagavond omstreeks 21.50 uur is een 18-jarige vrouw uit Alkmaar van haar tas beroofd langs de Nieuwlandersingel in Alkmaar. De vrouw liep daar met een paar vriendinnen toen een man de tas van haar linkerschouder rukte en er vandoor ging. De vrouwen hebben nog achter de man aangerend, maar zij raakten de man bij het Kennemerpark kwijt.

Hardrijder raakt rijbewijs kwijt
Heerhugowaard, zaterdag 14 december 2002.
Zaterdagavond even na 23.00 uur is een 34-jarige inwoner van Broek op Langedijk zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij 147 kilometer per uur reed over de Westerweg ter hoogte van Oudorp. De maximumsnelheid daar is 80 kilometer per uur. Ook heeft de man een proces-verbaal gekregen.

NOORDKOP

Kordaat ingrijpen voorkomt inbraak
Den Helder, vrijdag 13 december 2002.
Een 62-jarige mannelijke bewoner van een huis aan de Marsdiepstraat kon omstreeks 15.30 uur een inbraak voorkomen. Hij hoorde glasgerinkel uit de hal. Toen hij ging kijken zag hij dat er een klein ruitje van de voordeur was vernield en dat een hand van buitenaf probeerde de deur te openen. De bewoner gaf een harde klap op de hand waarna de inbreker zijn arm terugtrok en op de vlucht sloeg. Hij was in het gezelschap van een andere man. Het zou gaan om twee ongeveer 20-jarige mannen met een donkere huidskleur.

Vluchtende automobilist ramt politiewagen
Schagen, vrijdag 13 december 2002.
Omstreeks 19.30 uur zagen surveillerende agenten op de Nieuwstraat dat een bestuurder van een personenauto met hoge snelheid wegreed in de richting van de Markt. In verband met koopavond was het behoorlijk druk op straat. Winkelende mensen moesten aan de kant springen om niet door de auto overreden te worden. De politieagenten hebben de bestuurder een stopteken gegeven op de Loet waarna de bestuurder stil ging staan op de Hofstraat. Toen één van de agenten was uitgestapt om de bestuurder te controleren gaf deze gas en reed snel weg. Er werd een achtervolging ingezet die leidde door diverse straten in Schagen. Op de kruising Buiskoolstraat-Roggeveenstraat reed de bestuurder plotseling achteruit en ramde met de achterkant van zijn voertuig, de voorkant van de politieauto. Er ontstond schade maar beide voertuigen konden nog verder rijden. Hierna reed de verdachte weer weg. Gekomen op de Laan kon hij niet verder vanwege een bouwhek op een trottoir. Hij stapte uit zijn auto en klom over een schutting. Via een tuin kwam hij in de Herenbosstraat. Daar raakte een achtervolgende agent hem kwijt. De vluchtende bestuurder van de auto is door de agent herkend en er wordt een onderzoek naar hem ingesteld. De vluchtauto is in beslag genomen.

Inbraak woning
Hippolytushoef, vrijdag 13 december 2002.
In de vooravond is er ingebroken in een woning aan de Stroeerweg. Via een raampje aan de achterzijde van het huis is de inbreker binnen gekomen. De gehele woning werd doorzocht en er worden sieraden vermist.

Drankrijder
Schagen, zaterdag 14 december 2002.
Omstreeks 01.45 uur betrapte de politie op de Rietzangerstraat een 22-jarige automobilist uit Schagen op het rijden met drank op. De man blies aan het bureau 545 ug/l en werd met een proces-verbaal heengezonden.

Drankrijder
Oudeschild, zaterdag 14 december 2002.
Omstreeks 03.30 uur betrapte de politie op de Heemskerckstraat een 40-jarige automobilist uit Den Oever op het rijden met drank op. De man was 10 minuten daarvoor slapend in zijn auto aangetroffen bij de haven. Omdat er een sterke dranklucht uit de auto kwam hebben de agenten hem gewaarschuwd vooral niet te gaan rijden. Dat beloofde hij maar die belofte maakte hij niet waar. Hij blies aan het bureau 390 ug/l (maximaal 220 toegestaan) en krijgt een proces-verbaal.

Wedstrijdje loopt fout af
Schagerbrug, zaterdag 14 december 2002.
Een 39-jarige man uit Heemskerk belandde omstreeks 04.00 uur met zijn auto tegen een lichtmast nadat hij had geprobeerd een voorganger te volgen. De man reed richting Den Helder en was op de Rijksweg N9 ingehaald door een snelle BMW.
Hij wilde die auto bijhouden. Bij de kruising met de Provincialeweg ging de BMW rechtsaf. De Heemskerker wilde rechtdoor en stopte niet voor het rode licht. Van rechts kwam echter een andere automobilist die de Rijksweg opreed. Door naar links te sturen wist hij deze auto te ontwijken maar hij kwam 200 meter verder tot stilstand tegen een lichtmast, links van de weg. Hij raakte niet gewond. Hij had echter wel gedronken en blies aan het bureau 655 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Botsing tussen bromfietsers
Zijdewind, zaterdag 14 december 2002.
Zaterdagmiddag rond 14.30 uur zijn een 20-jarige bromfietser uit Den Helder en een 16-jarige bromfietser uit Den Helder tegen elkaar aangereden op de Havenstraat in Zijdewind. De bromfietsers reden achter elkaar. De 20-jarige man reed voorop en week plotseling naar links uit omdat er grind op de weg lag. Bij deze manoeuvre schepte hij de 16-jarige bromfietser die hem net wilde inhalen. De voorste bromfietser had de achterste niet zien komen. Hierbij vielen beide bromfietsers. De 20-jarige bromfietser heeft een pijnlijk been aan het ongeval overgehouden.

Onder invloed in de auto
Den Oever, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend omstreeks 2.55 uur is een 26-jarige inwoner van Hippolytushoef gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Gemeenelandsweg in Den Oever. De man blies 400 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

WESTFRIESLAND

Verkeerscontroles
Enkhuizen, vrijdag 13 december 2002.
In de middaguren werd een mobiele bromfietscontrole gehouden. Er werden 9 bestuurders gecontroleerd en daarbij vielen er 10 bekeuringen wegens de constructiesnelheid (5), het niet dragen van een helm (4) en verkeerde verlichting (1). Eén bromfiets werd uit het verkeer genomen. In de avond werd op de Flevolaan in Enkhuizen en de Zesstedenweg en de Overstort in Grootebroek een fietsverlichtingscontrole gehouden door stagiairs. Daarbij vielen 12 bekeuringen.
Tot slot werden er in Hoogkarspel op de Nieuweweg, in de avonduren, 6 fietsers bekeurd wegens het niet voeren van verlichting. 2 automobilisten werden op de bon geslingerd wegens het aan hebben van mistlampen terwijl het zicht meer was dan 50 meter.

Auto na proefrit niet teruggebracht
Hoorn, vrijdag 13 december 2002.
Een verkoper van een automobielbedrijf aan de Kernweg deed in de middag aangifte van verduistering van een bedrijfsauto van het merk Peugeot, type Partner, kleur blauw en voorzien van het handelaarskenteken ZL-SJ-04 op groene platen. De auto was omstreeks 12.30 uur meegegeven aan een man uit Zuid-Holland. Hij zou een proefrit maken maar kwam vervolgens niet meer terug. De auto heeft een dagwaarde van 11.750,00. De identiteit van de verdachte is bij de politie bekend en er wordt een onderzoek ingesteld.

Brand in haardkanaal
Venhuizen, vrijdag 13 december 2002.
Een bewoner van een huis aan de Kerkweg ontdekte omstreeks 19.00 uur dat de schrootjes boven zijn openhaard gloeiden. Hij had een dag eerder het haardkanaal laten reinigen en mocht voorzichtig weer gaan stoken, aldus de schoorsteenveger. De bewoner belde de brandweer en die moest met een kettingzaag een deel van de muur slopen om het vuur te kunnen doven. In de woning ontstond flinke rook- en waterschade.

Drankrijders
Een 43-jarige automobilist uit Lutjebroek werd omstreeks 21.00 uur op de Streekweg betrapt op het rijden met drank op. Hij blies aan het bureau 690 ug/ (tot 220 toegestaan) en zijn rijbewijs werd ingenomen. Een paar uur later werd in Bovenkarspel op de Florasingel een 23-jarige automobilist gecontroleerd op drankgebruik. Hij blies 420 ug/l en mag zijn rijbewijs houden. Hij kreeg wel een proces-verbaal.

Snelkraak bij juwelier
Bovenkarspel, zaterdag 14 december 2002.
Vannacht heeft er bij een juwelierszaak aan de Hoofdstraat een snelkraak plaatsgevonden. Omstreeks 05.00 uur werd er een auto in de pui van het pand geboord. Met behulp van de auto werd het rolluik voor de pui weggetrokken. Met bijlen werd de glazen pui stukgeslagen evenals vitrines in het pand. In de winkel ontstond een enorme ravage. Er werden diverse sieraden weggenomen, voornamelijk dure horloges. Hierna zijn de daders gevlucht in een Mercedes van een nieuw type. Op korte afstand van de winkel bleef een beschadigde gestolen BMW achter. De auto stond dwars over de rijbaan, kennelijk om een blokkade te vormen voor de politie. De vluchtauto is vermoedelijk bij de kruising Veilingweg/D-weg de verkaveling ingegaan. Elders in het land zijn op deze wijze meerdere juweliers bezocht. De politie stelt een onderzoek in.

Bromfietser last van been na botsing
Bovenkarspel, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend omstreeks 0.30 uur is een 17-jarige bromfietser uit Enkhuizen gewond geraakt na een botsing met de geparkeerde auto van een 67-jarige man uit Bovenkarspel. De bromfietser reed over de Hoofdstraat in Bovenkarspel vanuit de richting De Tuin. Hij had om onbekende redenen zijn bromfiets niet onder controle. Hierdoor kon hij een geparkeerde auto niet tijdig ontwijken en reed er tegenaan. De jongen heeft een gekneusd been aan het ongeval overgehouden.

Brand in gymzaal
Opmeer, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend rond de klok van 1.00 uur werd er een brand geconstateerd in een gymzaal aan de Meibloem in Opmeer. Het sportgebouw stond voor een groot deel in brand. De brand is in het westelijke deel van het gebouw begonnen. De brandweer was snel ter plaatse om zoveel mogelijk van het gebouw te redden. Momenteel is nog onbekend of er sprake is van brandstichting en wat de schade is. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Onder invloed achter het stuur
Hoorn, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend even voor 2.30 uur is een 34-jarige inwoner van Hoorn gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Hij was met zijn auto tegen de gevel van een supermarkt aan het Stan Kentonhof in Hoorn gereden. De man blies 680 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man kon zijn rijbewijs inleveren en heeft een proces-verbaal gekregen.

Man slaat met verkeersbord andere man bewusteloos Wognum, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend even na 2.30 uur is een 18-jarige inwoner van Wervershoof met een verkeersbord op zijn hoofd geslagen op de Kerkstraat in Wognum. Het slachtoffer is geruime tijd bewusteloos geweest en naar het Westfries Gasthuis in Hoorn vervoerd. De verdachte, een 17-jarige inwoner van Wognum, had de benen genomen na zijn daad. Hierbij werd hij achtervolgd door een groepje getuigen. De dader vond dit zo beangstigend dat hij de politie belde waarna hij is aangehouden. De twee jongens hadden ruzie gehad.

Portemonnee met geweld geroofd
Enkhuizen, zondag 15 december 2002.
Tussen 2.30 uur en 2.45 uur is een 18-jarige vrouw uit Enkhuizen met geweld van haar portemonnee beroofd langs de Nieuwstraat in Enkhuizen. De vrouw werd door twee mannen met geweld tegen de grond geduwd en zij pakten vervolgens haar portemonnee af.

Tas geroofd: oproep getuigen
Hoogkarspel, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend omstreeks 7.35 uur is een 49-jarige vrouw uit Venhuizen van haar tas beroofd op de Stationslaan in Hoogkarspel. De vrouw stond samen met haar dochter op het perron van station van Hoogkarspel toen twee mannen de schoudertas van de vrouw losrukten en er vandoor gingen. Drie jongens en de dochter van de vrouw gingen achter de daders aan, maar raakten deze kwijt in de omgeving van de Dahliastraat. Het betrof een donkere man met een donker baseballjack en een muts en een blanke man, beiden halverwege de twintig. De politie van Stede Broec is op zoek naar de drie jongens die achter de daders aangerend zijn en getuigen van dit voorval die zich op het perron bevonden of mensen die deze twee mannen hebben zien wegrennen. Er kan contact worden opgenomen met de politie middels het telefoonnummer 0900-8844.

Man aangehouden tijdens inbraak
Zwaag, zondag 15 december 2002.
Zondagochtend even na 11.00 uur is een 25-jarige inwoner van Hoorn aangehouden die bezig was in te breken in een woning aan de Klokketuin in Zwaag. De politie werd door een buurtbewoner gewaarschuwd dat de verdachte bezig was met een schroevendraaier in te breken.