Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-12-2002
Politieberichten 14/12 11.00 uur t/m 15/12 11.00 uur

Witmarsum: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag 12 en vrijdag 13 is ingebroken in een personenauto aan de Schoolstraat. Door verbreking van het slot aan de bestuurderszijde kwam men binnen. Weggenomen is een radio-cd-speler. Aangifte werd gedaan door een 18-jarige inwoner van Witmarsum

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdag omstreeks 08.50 uur kwam een melding bij de politie binnen dat een raam openstond van een school aan het Jacobs Catsplein. Bij onderzoek bleek het raam open te staan zonder verbreking. Waarschijnlijk is een beamer ontvreemd. Het raam is door een bedrijf afgedicht. Aangifte hiervan moet nog gedaan worden

Damwoude: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.30 uur werd in een electrowinkel aan de Conradi Veenlandstraat aangehouden een 36-jarige inwoner van Kollum. Hij wilde een scheerapparaat weggenomen zonder te betalen. Hij werd aangehouden door winkelpersoneel. Bij zijn aanhouding gaf hij de medewerkers beiden een vuistslag, een 39-jarige inwoner van Ferwert en een 35-jarige inwoner van Damwoude. De verdachte is overgebracht naar het bureau en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Heerenven:eenzijdige aanrijding
Zaterdag omstreeks 10.35 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Rijksweg 32. Bij het klaverblad reed een 47-jarige automobilist uit Veenwouden komend uit de richting Heerenveen Zuid en wilde de afrit af richting Drachten. Door het enigszins gladde wegdek gleed de auto van de weg en belandde op het ijs van een naast gelegen sloot. Het ijs was sterk genoeg om de auto boven water te houden.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag tussen 10.30 uur en 13.30 uur is een pruik weggenomen uit een Giftshop aan de Beijerstraat. Een 32-jarige inwoonster en medewerkster van de zaak uit Akkrum deed hiervan aangifte. Waarde 98

Drachten: diefstal 4 wieldoppen
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd vanaf een personenauto VW Golf, die geparkeerd stond aan de Leidijk, een 4-tal wieldoppen weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 75-jarige inwoner van Drachten

Dokkum; winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.50 uur werd in een supermarkt aan de Strobossersteeg een 18-jarige inwoner van Dokkum aangehouden voor winkeldiefstal. In eerste instantie woog hij tomaten af en na weging deed hij er nog wat tomaten bij in de zak. Verdachte is overgebracht naar het bureau en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Zaterdag tussen 15.40 en 15.45 uur winkelde een 54-jarige inwoner van Leeuwarden in een warenhuis aan de Nieuwestad. Bij het afreken kwam hij tot de ontdekking dat zijn portemonnee was gerold, inhoudende waardepapieren en wat geld.

Burgum; aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 13.25 uur vond een aanrijding plaats op de Hillemaweg. Een 23-jarige inwoner van Burgum reed met zijn personenauto over de Hillemaweg en in een bocht ging de auto rechtdoor door de gladheid en reed tegen een tegemoetkomende personenauto bestuurd door een 36-jarige inwoner van Noardburgum. Een inzittende van de 23-jarige, een 21-jarige inwoonster van Burgum klaagde over benauwdheid en is per ambulance overgebracht naar MCL-Zuid te Leeuwarden. Een inzittende bij de 36-jarige, een 8-jarige inwoner van Noardburgum had last van zijn nek en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 14.30 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Handwerkerszijde/Oude nering. Een 45-jarige inwoner van Drachten reed over de Handwerkerszijde en wilde oversteken naar de Oude Nering. Een 26-jarige inwoner van Drachten reed op zijn bromfiets over de Lange West. Bij het oversteken verleende de 45-jarige geen voorrang aan de 26-jarige. Ten gevolge van de aanrijding kwam de bromfietser ten val. Per ambulance is de 26-jarige overgebracht naar Nij Smellinghe te Drachten. Hij kon niet meer opstaan van het wegdek. Auto licht beschadigd en de bromfiets behoorlijk beschadigd.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Zaterdag tussen 15.00 en 15.10 uur winkelde een 53-jarige inwoonster van Bolsward in een kledingzaak aan de Nieuwestad. Toen zij even later bij een patatzaak wilde betalen, kwam ze tot de ontdekking dat haar beurs was gestolen. In de beurs zat bankbescheiden en wat geld.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Zaterdag tussen 14.45 en 15.00 uur winkelde een vrouw uit Hollum, leeftijd onbekend in een kledingzaak aan de Nieuwestad. Op een gegeven moment kwam ze tot ontdekking dat haar portemonnee was gerold. Inhoud wat bankbescheiden en wat geld.

Leeuwarden: poging tot beroving
Zaterdag omstreeks 18.50 uur was een 29-jarige inwoner van Leeuwarden geld aan het pinnen op de Tesselschadestraat bij een pin-automaat. Op het moment dat hij bezig is, ziet hij een schim van links naderen en op datzelfde moment voelt hij een hevige pijn in zijn gezicht , met name zijn ogen. Uit onderzoek bleek dit traangas te zijn. De dader is hierna weggerend. Heeft geen geld weggenomen. De aangever had nog niet gepind.

Leeuwarden: drugsverkopen aangehouden
Zaterdag omstreeks 19.10 uur werd Achter de Hoven een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor de verkoop van 3 bolletjes cocaïne. Hij verhandelde dit aan een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak in school
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er ingebroken in een school aan de Rengerslaan. Via verbreking van een ruit aan de achterzijde van de school is men binnen gekomen. In eerste instantie zijn een 4-tal computer monitoren weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoner van Leeuwarden. Waarde schermen niet bekend.

Wirdum: overschrijding maximum snelheid
Zaterdag omstreeks 21.27 uur werd een 19-jarige inwoner van Eindhoven en bestuurder van een personenauto gecontroleerd op de A32. Nabij de afslag richting Wirdum geldt een maximum snelheid van 70 km per uur. De 19-jarige reed daar 131 km per uur. Tegen de bestuurder zal proces-verbaal worden opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn betrapt op- het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden

Zaterdag 22.44 uur, Willem Lorestraat Leeuwarden, 46-jarige inwoner van Leeuwarden, 655 ug/l 7 uur, Kort-Om en rijbewijs ingevorderd

Zaterdag 22.54 uur, Willem Lorestraat Leeuwarden, 32-jarige inwoner van Leeuwarden, 635 ug/l 7 uur, Kort-Om en rijbewijs ingevorderd.

Zaterdag 23.05 uur, Willem Lodewijkstraat Leeuwarden, 41-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, 790 ug/l 9 uur, Kort-Om en rijbewijs ingevorderd.

Zaterdag 23.50 uur, Grote Kerkstraat Leeuwarden, 39-jarige inwoner van Kimswerd, 490 ug/l 5 uur, Kort-Om.

Zaterdag 23.45 uur, Normandiaplein Sneek, 23-jarige inwoner van Sneek op een bromfiets, 690 ug/l 8 uur. Na een achtervolging is verdachte aangehouden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, onnodig claxonneren, niet opvolgen ambtelijk bevel en opgevoerde bromfiets.

Zaterdag 23.45 uyur, Oosterseveldweg Noordwolde, 25-jarige inwoner van Vledderveen, 265 ug/l 1 uur, Kort-Om.

Zaterdag 23.49 uur, Oostergoweg Leeuwarden, 21-jarige inwoner van Leeuwarden, 250ug/l 1 uur

Zondag 00.35 uur, Willem Lodewijkstraat Leeuwarden, voor de 2e keer een 41-jarige inwoner van Zwaagwesteinde (zie 23.05 uur) 695 ug/l, Kort-Om en proces-verbaal voor rijden tijdens een ontzegging en de auto is in beslag genomen.

Zondag 03.12 uur, Stationsweg Grou, 36-jarige inwoner van Echtenerbrug, 420 ug/l 4 uur, Kort-Om.

Zaondag 03.20 uur, Tesselschadestraat Leeuwarden, 49-jarige inwoner van Ried, 410 ug/l 3 uur, Kort-Om.

Zondag 03.35 uur, Rijksweg Jirnsum, 24-jarige inwoner van Oudega gem. Wymbritseradiel, 380 ug/l 3 uur, Kort-Om.

Zondag 03.14 uur, Anne Vondelingweg Leeuwarden, 53-jarige inwoner van Leeuwarden, 345 ug/l 2 uur, Kort-Om.

Zondag 03.59 uur, Oosterdijk Hindelopen, 25-jarige inwoner van Hindelopen, 414 ug/l 4 uur, Kort-Om.

Zondag 04.07 uur, Goaijengeamieden Goenga, 28-jarige inwoner van Sibrandaburen, 600 ug/l 6 uur, Kort_Om, rijbewijs ingevorderd.

Zondag 03.47 uur, Boetrhoek Leeuwarden, 25-jarige inwoner van Drachten, 600 ug/l 6 uur, Kort-Om en rijbewijs ingevorderd.

Zondag 03.40 uur, Groeneweg Leeuwarden, 31-jarige inwoner van Leeuwarden, 445 ug/l 4 uur, Kort-Om.

Zonbdag 04.32 uur, Akkersplein Heerenveen, 27-jarige inwoner van Heerenveen, 655 ug/l 7 uur, Kort-Om, rijbewijs ingevorderd.

Zondag 05.30 uur, Steenwijkerweg Wolvega, 23-jarige inwoner van Noordwolde, 515 ug/l 5 uur, Kort-Om.

Leeuwarden: districtelijke alcoholcontrole district Midden-Friesland. Van zaterdag 22.30 uur tot zondag 05.00 uur werd een alcoholcontrole gehouden. Een 20-tal politie van het district en aangevuld met collegas van Fryske Diken hebben tijdens de controle 414 blaastesten afgenomen. 10 hiervan kwamen in aanmerking voor de ademanalyse. De hoogste score bedroeg 790 ug/l. Het resultaat is verwerkt in het totaal overzicht.

Leeuwarden: vlam in de pan
Zaterdag omstreeks 22.30 uur kwam een brandmelding binnen van een woningbrand aan de Eestraat. Ter plaatse bleek een 54-jarige inwoner van Leeuwarden de frituurpan op het gas te hebben gezet. Deze pan vatte vlam. Toen de 54-jarige ontdekte dat de pan vlam had gevat, vluchtte hij de woning uit. Een onbekend gebleven buurman heeft de gaskraan nog af kunnen sluiten. Hierdoor kreeg hij veel rook naar binnen. De ter plaatse gekomen ambulance heeft deze man geholpen. De brandweer heeft de pan uit de woning gehaald. Veel rookschade.

Drachten: verdachte aangehouden voor wederspannigheid Zondag omstreeks 02.00 uur is op de Noordkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor wederspannigheid. Hij was veen tevoren uit een bar gezet. Op de openbare weg begon hij vervelend te doen en volgde de aanwijzingen van de politie niet op. Toen hij werd aangehouden gaf hij ook in eerste instantie een valse naam op. Hij is overgebracht naar het bureau en tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Heerenveen: verdachte aangehouden terzake belediging politieambtenaren Zondag omstreeks 02.35 uur werd een 31-jarige inwoner van Heerenveen op de Gedempte Molenwijk aangehouden. Hij beledigde de beide politieagenten en hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak winkel
Zondag omstreeks 00.15 uur werd melding gemaakt van een inbraak in een bouwmarkt aan de Snekertrekweg. Men is binnengekomen door in het dak van het pand een gat te zagen. In het kantoortje is een kluis opengemaakt. Uit de kluis is een klein geldbedrag weggenomen. Via het gat heeft men het pand weer verlaten. Aangifte hiervan werd gedaan door een 52-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: mishandeling en verdachten aangehouden Zondag omstreeks 03.55 uur werden op het Ruiterskwartier een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangeefster is een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden. In een bar kreeg men onenigheid over de vriend van aangeefster. Op een gegeven moment is er geslagen en geschopt. Uiteindelijk bekwam aangeefster diverse verwondingen. Zij is naar MCL zuid geweest waar de verwonding ter hoogte van haar rechteroog werd behandeld. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Lemmer: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is er ingebroken in een woning aan het Vormt. De gehele woning is overhoop gehaald zowel de beneden- als de bovenverdieping. Men is binnengekomen door de achterdeur te forceren. Er is geld weggenomen, hoeveelheid niet bekend, gouden sieraden, dvd-speler, videocamera en een computer. In de woning is veel vernield. Aangifte werd gedaan door een 30-jarige inwoner van Lemmer.

Drachten: diefstal personenauto en aanhouding verdachte Zondag omstreeks 05.15 uur was een 23-jarige inwoner van Drachten samen met nog 2 vrienden in een personenauto op de Noordkade. Op een gegeven moment ziet hij een persoon op het wegdek liggen. Hij stopt en stapt uit om te kijken wat er is. Er komen een aantal omstanders erbij staan en opeens hoort hij dat zijn auto met gierende banden wegrijdt. De auto is van het merk Ford Focus en kleur beige. Een andere patrouille ziet even later op de HBS straat de auto rijden. De auto wordt aan de kant gezet en de politieambtenaren herkennen de bestuurder die een poos eerder hen had aangesproken voor een taxi. Ook rook de adem van de bestuurder naar het gebruik van alcohol. De bestuurder is een 37-jarige inwoner van Lisabon. Hij wist niet van wie de wagen was waarin hij reed. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272