Stadsdeel Zeeburg

Bus Borneo-eiland en drempels Feike de Boerlaan

Vanaf zondag 15 december rijdt buslijn 43 op het Borneo-eiland in het Oostelijk Havengebied. De komst van de bus wordt mogelijk gemaakt door de aanleg van busvriendelijke verkeersdrempels in de Feike de Boerlaan. Deze buurt is ingericht als een 30 km/u verblijfsgebied en daarom liggen daar snelheidsremmende drempels.

H-drempel
Het GVB vindt dat de huidige drempels te hoog zijn waardoor de veiligheid van de buspassagiers in het geding komt. Onderzoeken hebben uitgewezen dat busvriendelijke H-drempels voor dat probleem de beste oplossing bieden. Op negen plekken worden daarom de huidige verkeersdrempels vervangen door H-drempels. Nu worden de nieuwe drempels aangelegd. Later worden de op- en afritdelen van de drempels vervangen door betonnen prefab-elementen, zodra deze elementen op de markt komen. De betonnen elementen vergroten het snelheidsremmend effect van de H-drempels. Nu zijn de begin- en einddelen van de drempels tijdelijk in straatklinkers aangelegd. Ter bevordering van de veiligheid van de buurtkinderen gaat stadsdeel Zeeburg ook borden met aandacht voor spelende kinderen plaatsen in de Feike de Boerlaan.

Aanleggen drempels en vorst
Het vervangen van de drempels in de Feike de Boerlaan voor het busvriendelijke type H-drempel is op 2 december gestart. Het was de bedoeling om de nieuwe drempels voor 15 december gereed te hebben, zodat bus 43 vanaf deze datum door de Feike de Boerlaan kan rijden. Door de vorst zijn de werkzaamheden helaas voortijdig gestaakt. De ondergrond is bevroren en er kan niet meer gestraat worden. De werkzaamheden aan diverse drempels konden wel worden afgerond door tenten en verwarmingskanonnen in te zetten. Ondanks alles zal de bus per 15 december gaan rijden. Alle drempels, met uitzondering van de drempels aan de noordzijde van de Feike de Boerlaan zijn gereed. Aan de noordzijde zijn wel de `oude' drempels verwijderd. Dus de bus kan busvriendelijk over het eiland rijden. Zodra de vorst weer uit de grond is zullen de resterende 3 drempels aan de noordzijde aangelegd worden. Waarschijnlijk wordt dit begin volgend jaar.

Parkeren
Zoals bekend is, is parkeren in het Oostelijk Havengebied alleen toegestaan in de parkeervakken. Op de rijbaan rond het gebouw Pacman mag dan ook niet worden geparkeerd, omdat anders de stadsbus geen voldoende manoeuvreerruimte heeft. De dienst Stadstoezicht zal hierop extra toezien en zal zo nodig wegslepen.

Route bus 43
De buslijn 43 rijdt vanaf het Centraal Station naar het Borneo-eiland en weer terug. Via de Borneolaan en de Feike de Boerlaan rijdt de bus naar de halte op de noordkant van het R.J.H. Fortuynplein. Daarna vervolgt de bus zijn route weer via de Feike de Boerlaan en de Borneolaan richting CS.

Informatie
De bewoners van het Borneo-eiland ontvangen voor de aanvang van deze resterende werkzaamheden aan de drempels informatie over de omleidingen voor het verkeer die dan weer nodig zullen zijn.