Gemeente Hoorn


Keywords: Hoornse Citybus op 15 december van start

Persbericht d.d. 5 december 2002

Gedeputeerde J.J. Schipper en wethouder mevrouw C. van Weel-Niesten laten op (koop)zondag 15 december om 12.05 uur op het Stationsplein hun kaartjes afstempelen en rijden dan mee tijdens de allereerste rit van de Citybus. Daarmee gaat het experiment Citybus Hoorn officieel van start.
De bus rijdt vanaf het NS-station door het winkelgebied, langs verschillende musea en door het havengebied. Zo ontstaat een goede vorm van openbaar vervoer voor winkelend publiek, toeristen en ouderen die in de binnenstad wonen.

De Citybus gaat rijden als lijn 40 van Connexxion en volgt een route zonder vaste haltes onderweg. Tijdens de rit kunnen passagiers gemakkelijk in- en uitstappen. Wie langs de route zijn hand opsteekt, kan erop rekenen dat de chauffeur stopt.

De provincie subsidieert het experiment voor een jaar volledig met een bedrag van 185.856,-. Na één jaar wordt het experiment geëvalueerd.

Wanneer
De bus gaat rijden op:

* koopavonden (donderdag), van 16.00 tot 22.00 uur
* zaterdagen, van 10.00 tot 22.00 uur
* koopzondagen, van 12.00 tot 19.00 uur
* dagen dat er grote evenementen zijn (bijvoorbeeld Lappendag)
De Citybus rijdt vanaf het station ieder kwartier. De rit duurt 24 minuten. De bus geeft op elk heel en half uur aansluiting op de treinen richting Amsterdam en Alkmaar.

Kaartje
De chauffeur van de Citybus verkoopt speciale kaartjes voor één rit. Deze kaartjes kosten 1,00. Het is ook mogelijk gebruik van de bus te maken met een strippenkaart, een maand- of jaarabonnement en de OV-studentenkaart.

Route
Vanaf het NS-station rijft de Citybus de volgende route: Scharloo, Hoge Vest, Westerdijk, Visserseiland, Paardensteeg, Italiaanse Zeedijk, Veermanskade, Oude Doelenkade, Slapershaven, Zon, Gerritsland, Breestraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Gedempte Turfhaven, Veemarkt, Stationsplein.

Op zaterdag en tijdens evenementen is er deels een andere route, omdat er dan straten zijn afgesloten in verband met de markt. De bus rijdt dan vanaf het Gerritsland via de Gasfabriekstraat, Turfhaven, Pakhuisstraat, Draafsingel, Achterstraat naar de Gedempte Turfhaven. In het eerste kwartaal van 2003 is er een aangepaste route in verband met werkzaamheden in de Pakhuisstraat.

Oplossing voor parkeerproblemen
De Hoornse Citybus vloeit voort uit een onderzoek dat de gemeente Hoorn in 2001 heeft gedaan naar de parkeerproblemen in de binnenstad. Het onderzoek wees uit dat een vorm van openbaar vervoer die tegemoet komt aan de wensen van het winkelend publiek het meest kansrijk is om de parkeerdruk te verlichten.

De gemeente Hoorn heeft vervolgens de provincie, in West-Friesland verantwoordelijk voor het openbaar busvervoer, verzocht een en ander uit te werken. Daaruit is de Citybus ontstaan die nu als een éénjarig experiment op 15 december van start gaat.

Het vervoer per Citybus moet de parkeerdruk in de binnenstad van Hoorn terugdringen, waarmee een wens van het gemeentebestuur van Hoorn in vervulling gaat.

---
Laatste wijziging deze pagina: 6 december 2002