---

Ministerie van Defensie



---

foto: Opheffing Task Force Fox, foto 2 (Peter Wiezoreck)

NAVO-missie Task Force Fox in Macedonië ten einde

15-12-2002

Met een ceremonie is zaterdag (14 december) in Skopje (Macedonië) een officieel einde gekomen aan NAVO-missie Task Force Fox. In aanwezigheid van ondermeer de president van Macedonië en de NAVO-bevelhebber voor Zuid-Europa, admiraal Johnson, gaf de Nederlandse commandant van de operatie, brigade-generaal Harm de Jonge het commando van zijn internationaal samengestelde eenheid symbolisch terug. Hij deed dit door de vlag van Task Force Fox op te rollen en te overhandigen aan generaal-majoor Gaetano Cigna, de commandant van de overkoepelende NAVO-missie Amber Fox. De laatste Nederlandse militairen die aan Task Force Fox bijdroegen, keren kort voor de Kerstdagen terug in ons land.

De ceremonie in Skopje begon bij het vallen van de duisternis en bestond onder meer uit speeches van de president van Macedonië, NAVO-admiraal Johnson, generaal-majoor Cigna en brigade-generaal De Jonge. Vervolgens werden NAVO-medailles uitgereikt en werd de vlag van Task Force Fox symbolisch overhandigd. Tot slot volgde een parade van de eenheden van alle aan de operatie deelnemende landen. De plechtigheid werd namens ons land bijgewoond door de Plaatsvervangend Chef Defensiestaf, luitenant-generaal Jo Godderij.

Nederland nam aan Task Force Fox mee sinds midden van dit jaar. Op 26 juni 2002 nam brigade-generaal de Jonge het commando over de NAVO-missie op zich. De 250 Nederlandse militairen die aan de operatie deelnamen, waren afkomstig van alle krijgsmachtdelen maar met name van de landmacht. Tijdens de verkiezingen medio september 2002 was het aantal Nederlandse militairen tijdelijk uitgebreid tot bijna 400. Operatie Amber Fox, waarvan de Task Force Fox een onderdeel vormde, wordt opgevolgd door een nieuwe NAVO-operatie in Macedonie, genaamd Allied Harmony. (fotos: Peter Wiezoreck)
foto: Opheffing Task Force Fox, foto 1 (Peter Wiezoreck)