Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: Ing Esgoo-IZCCT Breda 1,5-8,5

Op papier een duel tussen kandidaten voor de play-off wedstrijden, maar in de praktijk (ditmaal in een buitenwijk in Enschede) volledig eenrichtingsverkeer. Het lijkt er wel op hoe minder grootmeesters Breda opstelt, des te meer punten ze tegen de concurrenten behalen. De uitslag had nog groter uit kunnen vallen als Chuchelov aan bord 1 niet in opperste tijdnood een glad gewonnen stand in een verloren eindspel had omgezet tegen Feygin..
De 10-0 hing al een tijdje uit de lucht omdat Schebler met wit een gedegen betonpartij neerzette tegen John van der Wiel. Van der Wiel probeerde het nog wel met een aardige tussenzet, maar moest daarna eeuwig schaak toestaan.
Bord 3 toonde een gevecht tussen twee Duitsers, toch een merkwaardig gezicht in de vaderlandse competitie. Gustafsson van Breda was veel te sterk voor Hausrath.
Frank Kroeze nam het aan bord 4 op tegen Erik van den Doel. Kroeze is goed in vorm de laatste tijd. Hij zit in de finale van de voorronden voor het NK. Tegen Van den Doel kwam hij uithoudingsvermogen tekort, en ook bedenktijd natuurlijk. Vanuit rommelige stelling kwam zijn koning onder beslissend spervuur te liggen.
Aan bord 5 en 6 wonnen Siebrecht en Cuijpers eenvoudig voor Breda. Cuijpers had weer zwart en na 1 e4 d6 2. d4 Pf6 3. Pc3 g6 is er geen redding meer mogelijk voor wit, als ik hem goed begrepen heb. Ook Martens won soepel van Stoyanov, die toch nog wat boekjes over strategie moet doornemen. Kuijf won snel na een fout van Bolwerk. Zie de partij.

Spektakel was er te zien aan de laagste borden. Het grote jeugdtalent Spoelman zette zijn partij aan bord 10 goed op tegen Delemarre. Hij mistte alleen nog de ervaring om zijn voordeel in winst om te zetten. Na een fout verloor hij tenslotte nog.
Aan bord 9 zaten de sponsors Verstappen en Grotenhuis tegen elkaar te spelen. In het middenspel was Grotenhuis de baas, maar in het eindspel Verstappen, en dat was wat telde. Grotenhuis was er uiteraard niet blij mee, "maar de nederlaag van Spoelman vind ik nog het ergste, die jongen had moeten winnen."

Persoonlijke uitslagen:

1. Feygin-Chuchelov 1-0

2. Schebler-Van der Wiel 1/2-1/2

3. Hausrath-Gustaffson 0-1

4. Kroeze_Van den Doel 0-1

5. Koster-Siegbrecht 0-1

6. Van Wissen-Cuijpers 0-1

7. Bolwerk-Kuijf 0-1

8. Stoyanov-Martens 0-1

9. Grotenhuis-Verstappen 0-1

10. Spoelman-Delemarre 0-1


---

Meesterklasse: Rotterdam klopt tegenspartelend Utrecht

Anders dan de uitslag doet vermoeden, bood Utrecht veel tegenstand. Om elk halfje werd hard gestreden. Alleen aan bord 1 had Luc Winants snel succes toen zijn opponent Beekman (die inviel omdat Maitesian niet kwam opdagen) al na 11 zetten zijn dame in de doos zag verdwijnen. Zie de partij.

Rogier van Arkel maakte daarna vrij snel remise tegen Hans Bouwmeester. Inmiddels was al duidelijk dat voor Rotterdam Timmerman en Carlier goede stellingen hadden. Jeroen Bosch was voor de uitclub de volgende die zijn partij winnend afsloot. Fred van der Vliet ging gewoontegetrouw op pionnenjacht uit. Lang genieten van zijn materiële voorsprong kon hij niet. Tegenstander Erik de Haan trok snel de partij in de aanval naar zich toe.
Karel van der Weide, die weer een prima partij speelde, poetste het vlekje dat Fred van der Vliet voor Rotterdam achterliet weer snel weg. Zie de partij (de aantekeningen zijn van Van der Weide).

De rest van Utrecht wilde zich niet bij een nederlaag neerleggen. Van Harreveld en Jonkman konden echter voor Rotterdam hun partijen nog net de veilige remisehaven binnenloodsen. Het dichtst bij de winst kwam Helgason voor Utrecht in zijn partij tegen Marcel Piket. Marcel verdedigt zich altijd taai in slechte stelling en zo lukte het hem ook deze keer de dans te ontspringen. Timmerman en Carlier hadden inmiddels gewonnen en zo kwam de 3-7 eindstand in het voordeel van Rotterdam op het bord.

Utrecht - VastNed Rotterdam 3 - 7

1. R. Beekman - L. Winants 0 - 1

2. V. Diepeveen - H. Jonkman 1/2 - 1/2

3. X. Wemmers - K. vd. Weide 0 - 1

4. R. Helgason - M. Piket 1/2 - 1/2

5. M. vd. Linde - J. Bosch 0 - 1

6. A. Schwarts - B. Carlier 0 - 1

7. E. de Haan - F. vd. Vliet 1 - 0

8. P. Nieuwenhuis - G. Timmerman 0 - 1

9. H. Bouwmeester - R. van Arkel 1/2 - 1/2

10. T. de Jong - F.van Harreveld 1/2 - 1/2


---

KNSB competitiemailing 14 dec.

De KNSB competitiemailing van 14 december, met de uitslagen van de vierde ronde KNSB, kunt u via deze link lezen/downloaden.
---