Socialistische Partij


'De wereld is niet te koop, mensen boven winsten', Copenhagen

14 december 2002

SP delegatie op demonstratie in Kopenhagen

Bij de demonstratie in Kopenhagen die zaterdag 14 december 2002 tijdens de Eurotop werd gehouden, was een delegatie SP-vertegenwoordigers aanwezig. Onder andere Tweede-Kamerlid Krista van Velzen en Europarlementariër Erik Meijer betoogden mee voor een democratischer en socialer Europa.

Op de halfjaarlijkse Europese topvergaderingen in de hoofdsteden van de tijdelijke voorzitters worden de cruciale beslissingen voor de toekomst van de EU genomen. Het is dan ook van belang om op die momenten daar aanwezig te zijn om ons alternatieve geluid te laten horen..

De nadruk zal op deze top liggen bij de uitbreiding van de Europese Unie. De SP vindt dat Europa zich werkelijk solidair moet tonen met de aanstaande lidstaten. De voorwaarden die aan toetreding zijn gesteld, kunnen de nieuwkomers namelijk in problemen brengen. "De rigoreuze plannen om de openbare sector te saneren door de sociale voorzieningen te minimaliseren en de nutsbedrijven te privatiseren, zullen vooral de zwaksten in de samenleving treffen," meent Europarlementariër Erik Meijer.

Oproep voor de demonstratie op 14 december 2002 in Copenhagen Krista van Velzen werpt het vaak geuite verwijt dat de SP anti-Europees is, verre van zich: "Wij zijn voor een heel ander Europa, waar solidariteit voorop staat en mensen boven winsten gaan. Dat is echter geen obstakel voor de toetreding van nieuwe lidstaten op dit moment, maar het schetst al wel de agenda voor de nabije toekomst: samen met het volk van die nieuwe lidstaten zullen we nog hard moeten vechten voor een Europa van de mensen, voor transparantie en democratie. De SP heeft al contacten met organisaties en partijen uit de nieuwe lidstaten en die zullen ook in Kopenhagen aanwezig zijn. Dat is de Europese solidariteit waar de SP voor staat."

Fotoverslag demonstratie