Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: BIS zet LSG aan de kant

BIS heeft zaterdag in Denksportcentrum Leiden eindelijk zijn tanden laten zien. Met 6,5-3,5 zette het Apeldoornse schaakteam LSG aan de kant in de hoogste schaakdivisie van Nederland. BIS was getergd na een valse seizoenstart waarin de eerste drie wedstrijden werden verloren. De koppen zijn bij elkaar gestoken, de teamgeest is aangescherpt en aan discipline mag het niet langer ontbreken. De Leidenaren hadden weliswaar een sterker team dan waarmee ze vorig jaar beslag legden op de derde plaats en op de nationale beker, maar BIS was compleet en kwam opzetten met een team dat op papier nog sterker is. Risicos zouden niet genomen worden en waar mogelijk zou worden toegeslagen.

Om psychologische redenen forceerde grootmeester Alexandre Dgebuadze op het tweede bord na negen zetten met zwart een remise tegen het 17-jarige supertalent Jan Smeets, die afgelopen zomer grootmeester Jan Timman afdroogde en zich inmiddels internationaal meester (IM) mag noemen.
Grootmeester Igor Glek zette een glanzpartie op het eerste bord neer tegen IM Van Haastert die hij in dertig zetten met een torenoffer elegant oprolde.
IM Manuel Bosboom en IM Alexander Kabatianski straften met wit fouten van hun tegenstanders Middelburg en Roobol hardhandig af. Nadat Bosman zijn stukken verkeerd had neergezet in het middenspel, walste Merijn van Delft met zwart gedecideerd over hem heen.

Aldus werd nog voor de eerste tijdcontrole een comfortabele 4,5-0,5 tussenstand bereikt. Op een paar van de overgebleven borden was het beeld minder florissant. Arthur van de Oudeweetering en Marc Jonker liepen na hun partijen met een gezonde portie zelfhaat rond. Van de Oudeweetering gaf als een klein kind pardoes een kwaliteit weg tegen de zwakkere Konings en moest ondanks lang doorzwoegen toch capituleren.
Jonker kreeg een veelbelovende aanvalsstelling tegen IM Stefan van Blitterswijk. Hij gebruikte als vaker zeeën van bedenktijd, overzag een tegenzet en kon ontdaan de koning omleggen. Lucien van Beek bracht in een goede partij Rebers op waarmee de eerste overwinning van het seizoen een feit was.
Voor het bordpuntentotaal waren de partijen van IM Sipke Ernst en Harrie de Bie zeker nog van belang. Ernst verprutste met zwart tegen Van Wessel de opening, kwam verloren te staan maar vocht zich glimlachend terug naar een toreneindspel met een pion minder dat hij remise wist te houden.
Harrie de Bie wenst nooit ontzag voor tegenstanders op te brengen. Hij vocht zich op bord tien met zwart in een lange partij tegen IM Mark van der Werf naar remise.
BIS staat nu op de achtste plaats in de meesterklasse. De komende twee ronden treft het team hekkesluiters Utrecht en SMB uit Nijmegen.

Alle partijen naspelen? Klik hier.

LSG BIS 3,5 6,5

1. E. van Haastert - Igor Glek 0 1

2. J. Smeets - Alexandre Dgebuadze 0,5-0,5

3. T. Middelburg - Manuel Bosboom 0 1

4. R. van Wessel - Sipke Ernst 0,5-0,5

5. M. Roobol - Alexander Kabatianski 0 - 1

6. L. Konings - Arthur van de Oudeweetering 1 0
7. S. van Blitterswijk - Marc Jonker 1 0

8. M. Bosman - Merijn van Delft 0 1

9. E. Rebers - Lucien van Beek 0 1

10. M. van der Werf - Harrie de Bie 0,5-0,5

---

Meesterklasse: Groningen - HSG: 2-8

Met de wedstrijden tegen ZZICT en HSG heeft Groningen de verplichte figuren afgewerkt. Tegen deze topclubs heeft Groningen geen schijn van kans, er is alleen ruimte voor hier en daar een persoonlijk succesje. HSG trad aan zonder Piket en Van der Sterren, maar met drie grootmeesters en vijf meesters hadden de Hilversummers nog steeds een imponerende line-up.
Groningen moest het doen zonder Tiviakov en Brenninkmeijer en wist zich dus eigenlijk op voorhand al geklopt. Toch was de wedstrijd spannender dan de 8-2 eindstand doet vermoeden. Met inspanning van al zijn krachten slaagde ondergetekende erin om een totaal gewonnen eindspel - met twee pluspionnen - tegen Daniel Stellwagen niet te winnen. Een woord van lof voor Daniel: in een hopeloze stelling vond hij steeds de taaiste verdediging, met als onvermijdelijk gevolg dat zijn bejaarde tegenstander in de tweede tijdnoodfase finaal door het lint ging.
Nog erger verging het Rudolf Potze en Henry in 't Veld. Tegen respectievelijk Henk Vedder en Wieb Zagema hadden zij alle troeven in handen, maar na de tijdnood keken de Groningers aan tegen een rokende puinhoop. Waarde lezer, denk vooral niet dat de sterkere speler altijd in strakke stijl wint. Meestal is het domweg een kwestie van niks weggeven en slagvaardig optreden in tijdnood.

Verder viel er niets af te dingen op de winstpunten van HSG. Aan de topborden werd het 3-0. Yge Visser heeft het momenteel even niet. In de vorige ronde gaf hij tegen Sokolov na 15 zetten op, nu hield hij het tegen Kosashvili (de echtgenoot van Sofia Polgar) zes zetten langer vol. Is de Franse ruilvariant echt zo sterk? Voor de partij: klik hier.

Friso Nijboer won met zwart heel overtuigend van Gert Ligterink. Een modelpartij in het Grünfeld-Indisch, met op het eind een beslissende doorbraak op de damevleugel. Dennis de Vreugt won soepel van Michael Riemens. Een wanhoopsactie van Riemens werd bekwaam gecounterd. Het was een Svesjnikov, en deze Siciliaan is tegenwoordig weer een ware plaag.
Ook in Hoeksema-Stellwagen en S.Polgar-Van Kooten kwam deze scherpe opening op het bord. Sofia Polgar haalde niets uit de opening, maar toen Luuk van Kooten te snel de damevleugel vastlegde kreeg Sofia de vrije hand op de koningsvleugel en was het snel bekeken. Uit de afdeling roddel en achterklap: behalve snipverkouden leek Sofia ook in blijde verwachting. Zelf zou ik me geen expert op dat terrein willen noemen, maar mijn vermoeden werd bevestigd door enkele deskundige vrouwelijke supporters. Een kleine Kosashvili/Polgar, dat moet een aardig schakertje kunnen worden.

De enige overwinnig voor Groningen kwam op naam van Jasper Geurink. In de uitvluggerfase verschalkte hij Leon Pliester na vele, vele verwikkelingen in een Glek-vierpaardenspel (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.g3).
De spelers met de meeste dienstjaren voor hun club, Joop Houtman en Paul Boersma, hielden elkaar in evenwicht aan het achtste bord. Rudy Douven ten slotte was te sterk voor Joost Wempe. Kortom, business as usual. HSG op weg naar de play-offs, Groningen moet het vege lijf zien te redden in de wedstrijden tegen Utrecht en SMB.

GRONINGEN - HSG 2-8

1. Visser-Kosashvili 0-1

2. Ligterink-Nijboer 0-1

3. Riemens-De Vreugt 0-1

4. Hoeksema-Stellwagen 1/2

5. Van Kooten-S. Polgar 0-1

6. Geurink-Pliester 1-0

7. Wempe-Douven 0-1

8. Houtman-Boersma 1/2

9. In 't Veld-Zagema 0-1

10. Potze-Vedder 0-1


---