NMBS

05/12/02

Aanpassingen internationaal reizigersverkeer vanaf 15 december

Op 15 december verandert er een en ander in het aanbod van internationale treinen vanuit België, vooral wat de verbindingen met Duitsland betreft.

* De ingebruikneming van de hogesnelheidslijn (hsl) tussen Leuven en Luik op 15 december betekent een grote verbetering van het treinaanbod tussen Brussel, Aken, Keulen en Frankfurt.

Tot en met 14 december worden Aken en Keulen dagelijks bediend door IC A treinen vanuit Oostende (Brussel-Keulen in 2 u 55 min) en Thalys-treinen Brussel-Luik-Aachen-Köln (Brussel-Keulen in 2 u 32 min).

Vanaf 15 december 2002 zullen 7 Thalys-treinen na Köln Hbf ook doorrijden tot Köln Deutz. Hun dienstregeling wordt aangepast: de reistijd Brussel-Köln Hbf wordt 2 u 22 min, een tijdwinst van 10 minuten. Door deze tijdwinst worden in Keulen bijkomende aansluitingen naar Duitse bestemmingen mogelijk. Tegelijkertijd verbinden ook 3 Duitse hogesnelheidstreinen, de ICE 3-treinen, Brussel met Frankfurt Hbf in 3 u 46 min. Deze reisduur kan in de toekomst nog merkelijk verminderd worden als de ICE 3-treinen ook de toelating krijgen om op de Belgische hogesnelheidslijn te rijden. De vertrektijden in Brussel-Zuid zijn 6u14, 12u14 en 18u14. Vanuit Frankfurt Hbf is dat om 6u, 14u en 18u.

Grensoverschrijdende verbindingen naar Duitsland (= Aken) met vertrek vanuit Luik worden mogelijk gemaakt door een lokale treindienst (IR q) ingelegd elke twee uur in beide richtingen. In Aken zijn er aansluitingen mogelijk naar Keulen en de rest van Duitsland.

De dagelijkse Thalys-verbinding met Düsseldorf (een keer heen en terug per dag) valt weg. In het station Köln Hbf zijn er aansluitende treinen naar Düsseldorf.

Ook de IC A treinen vanuit Oostende sporen tegen 200 km/u op de nieuwe hsl. Zij rijden niet meer over de grens maar krijgen als eindbestemming Eupen (met nog een stop in Welkenraedt).


* Vanaf 15 december valt op zaterdag in beide richtingen een Eurostar-verbinding tussen Londen en Brussel weg.


* Wie naar Milaan wil, moet voortaan voor de dagelijks rijdende dagtrein EC Vauban kiezen.


* Ook voor twee autotreinen zijn er wijzigingen. De `Azur Express' rijdt voortaan tot St.-Raphaël Valescure (en dus niet meer tot Ventimiglia). De `Freccia del Sole' krijgt Bologna als vertrek- of eindpunt in plaats van Rimini (vertrek op vrijdag uit Brussel, vertrek uit Bologna op zaterdag).

© 2002 NMBS