Ingezonden persbericht

Succesvol zakenman deelt zijn sporthal met Zwolse thuislozen

Etappe 15 KRO De Wandeling op Marskramerpad

HILVERSUM, 20021210 -- "De sporthal heeft een sportief en een sociaal doel. Behalve voor het voetbal is het een hal waar mensen die geen plek hebben in de Zwolse samenleving een thuis vinden." Joop van Ommen is een succesvol zakenman, met een niet aflatende inzet voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Omdat hij zijn afkomst nooit zal verloochenen.

Tijdens de vijftiende etappe van KRO De Wandeling gaat Lucette Verboven in gesprek met Joop van Ommen, eigenaar van de WRZV-hallen in Zwolle en een goeddraaiende handelsonderneming. "Mijn vader was orgeldraaier, mijn moeder leefde na zijn overlijden van de bijstand. Soms mochten we wat kleding halen bij het Leger des Heils." Op zijn achttiende wordt Joop taxichauffeur. "Dat werd mijn praktijkopleiding maatschappelijk werk. Ik zag mensen uit woonwagenkampen, straatkinderen, enzovoort. Toen ben ik als vrijwillig straathoekwerker begonnen..." Vanuit dat vrijwilligerswerk lukt het Joop om in 1988 een sporthal te bouwen, zodat zijn straatvoetbalwedstrijden tussen Molukkers, woonwagenbewoners, randgroepjongeren en politieagenten een vast plekje konden krijgen. "En zo kon ik ook de daklozen en uitgeprocedeerde asielzoekers een onderdak bieden. Mensen kunnen hier slapen, douchen en eten en ik zorg ervoor dat ze hun dag zinvol kunnen invullen." Inmiddels heeft Joop achter zijn sporthal containers gestald met slaapplaatsen voor 35 mensen.

KRO De Wandeling volgt in december het Marskramerpad naar Oldenzaal. Een spiritueel avontuur van presentatrice Lucette Verboven en mensen die hun hart volgen om zo de winter kleur geven.

KRO De Wandeling, vrijdag 13 december 16.30 uur (HH. op zondag 15 december 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.



Ingezonden persbericht