Provincie Flevoland



Landschapsverordening Flevoland in werking

De provincie Flevoland gaat eigenaren van (reclame)borden en grondeigenaren en (erf)pachters waarop deze borden staan, aanschrijven om deze voor 1 maart 2003 weg te halen. De provincie wil dat de borden nu snel worden verwijderd omdat op grond van de Landschapsverordening de borden al per 1 oktober 2002 verwijderd hadden moeten zijn.

Op 4 april 2002 hebben Provinciale Staten van Flevoland ter bescherming van het landschap en verbetering van de verkeersveiligheid de Landschapsverordening Flevoland vastgesteld. De afgelopen jaren is er in toenemende mate sprake geweest van ontsiering van het Flevolandse landschap door (reclame-)borden langs wegen in het buitengebied. De borden doen afbreuk aan de specifieke
landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied in de provincie. Belangrijke kenmerken van dit landschap zijn grootschalige ruimten (vergezichten), het kunnen kijken in een uitgestrekt en relatief ongestoord gebied en het contrast tussen de open ruimte en de bebouwing of bebossing.

Er is sprake van een vanuit het provinciaal beleid bezien ongewenste situatie. Daarom heeft het provinciaal bestuur besloten om de (reclame-)borden te gaan aanpakken. In week 51 stuurt de provincie brieven aan alle (ruim 460) eigenaren van zon bord, alle eigenaren van de grond waarop zon bord is aangebracht en alle (erf)pachters die zon bord op hun terrein hebben. Zij krijgen tot 1 maart 2003 de tijd om de borden te verwijderen. Indien dan nog blijkt dat het (reclame-)bord niet is verwijderd of een ander bord in strijd met de
Landschapsverordening is geplaatst, ziet de provincie zich genoodzaakt tot (bestuursrechtelijk) optreden. Dan kan het bord op kosten van de eigenaar worden verwijderd.

De complete tekst van de Landschapsverordening Flevoland is te vinden op de provinciale website (www.flevoland.nl) onder beleid, natuur en landschap.