D66

Einde aan pensioenonzekerheid

Pensioenen

Bert Bakker
Vivien van Geen
Francine Giskes

11-12-2002 - Wie inkomen geniet uit pensioen, is voor zijn of haar koopkracht volledig afhankelijk van het pensioenfonds. Te vaak nemen pensioenfondsen besluiten die leiden tot een ongelijke behandeling van gepensioneerden. Daardoor wordt de koopkracht van sommige pensioengerechtigden ernstig aangetast, zonder dat zij zich hiertegen kunnen verweren. D66 doet twee voorstellen om het inkomen van gepensioneerden beter te garanderen.

Als eerste: een verbod op premiekorting als er geen deugdelijke koopkrachtindexatie is;
Een gewijzigd initiatief-wetsvoorstel, om actieve en niet-actieve deelnemers aan pensioenfondsen zeggenschap te geven in het fondsbestuur.
Achtergrond

Door de gedaalde aandelenkoersen moeten tientallen pensioenfondsen nu besluiten over indexering (aanpassing aan gestegen prijzen en/of cao-ontwikkeling) van ingegane pensioenen. Veel pensioenfondsen besluiten te korten op de indexering van reeds ingegane pensioenen. Daardoor vissen vele pensioengerechtigden achter het net.

Toen de aandelenkoersen de afgelopen jaren stegen, zijn massaal premiekortingen en zelfs `premievakanties' genomen door werkgevers en actieve werknemers. De pensioenen van reeds gepensioneerden werden tegelijkertijd niet extra verhoogd. Deze pensioengerechten beschikten niet over mogelijkheden iets aan hun situatie te veranderen. De aandelenwinsten werden echter behaald op het spaargeld van álle deelnemers in het pensioenfonds. Nu het slecht gaat op de beurs dreigen de ouderen opnieuw de rekening te betalen.

Geen premies beneden kostprijs

Vandaag, bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stelt D66-Kamerlid Bert Bakker voor om in de Pensioen- en Spaarfondsenwet vast te leggen dat premies niet mogen worden vastgesteld beneden kostprijsniveau als een fonds niet op een deugdelijke wijze indexeert en goede buffers heeft. Gelijke behandeling tussen actieve en gewezen deelnemers in een pensioenfonds is daarbij het uitgangspunt. Gepensioneerden kunnen dan niet langer worden gediscrimineerd ten gunste van de actieve deelnemers aan een pensioenfonds.

Zeggenschap gepensioneerden in pensioenfondsen

Nog voor aanvang van het kerstreces zullen de D66-kamerleden Van Geen en Giskes een gewijzigd voorstel van wet indienen, om te regelen dat actieve en niet (meer) actieve deelnemers in een pensioenfonds naar evenredigheid vertegenwoordigd worden in het bestuur van een pensioenfonds. Daarbij bezetten zij samen ten minste evenveel zetels als de werkgevers. Deze regeling zal zowel voor ondernemingspensioenfondsen als voor bedrijfsfondsen en bedrijfstakfondsen gelden. Ook wil D66 bij alle pensioenfondsen de verplichting om een deelnemersraad in te stellen, die instemmingsrecht heeft voor het te voeren beleid.