D66

200 nieuwe D66ers in de Tweede Kamer

Democraten 66

16-12-2002 - Ruim 200 nieuwe D66-leden zwierven zaterdag door het gebouw van de Tweede Kamer, rondgeleid door onder meer de kamerleden Thom de Graaf, Boris Dittrich, Bert Bakker, Boris van der Ham en Ursie Lambrechts. Zij kregen de kans om uit eerste hand te ervaren wat de politieke praktijk zoal inhoudt voor de D66-kamerleden.

Aan een aantal van deze nieuwe D66ers vroeg D66.nl waarom zij juist nu lid zijn geworden van D66. En wat vonden ze van de Nieuwe Ledendag?

Martha Steetskamp (76, Haarlem)
D66er sinds twee maanden

Ik ben juist nu lid geworden van D66, omdat ik al dat geschreeuw zo vreselijk zat was. Meer blauw, waarden en normen enzo. Het lijkt af en toe wel of ze niet meer normaal kunnen praten in Den Haag. Ik heb voor D66 gekozen omdat daar wat tegenwicht tegen te bieden. Van huis uit ben ik altijd al wel met politiek bezig geweest. Anti-revolutionair was dat, maar voor het CDA zijn wij eigenlijk al nooit geweest. Later heb ik wel op de PvdA gestemd, maar dan ga je toch zoeken, hè? Bij D66 heb ik een heel goed gevoel. Wat vandaag het meest interessant was? De uitleg van Thom de Graaf over hoe het hier allemaal werkt en over de campagne. We kregen wel goed ingepeperd dat het niet zomaar wat is, om kamerlid te zijn. Een hoop werk. Politiek is echt een vak, daar ben ik nu wel van overtuigd.

Michiel van der Eng (29, Leiden)
Medewerker OPTA, D66er sinds vijf weken

De laatste paar keer heb ik op de SP gestemd. Zij voerden een goede oppositie en dat is ook belangrijk in een democratie. Maar de SP heeft mijn stem niet meer nodig, dus de komende verkiezingen stem ik gewoon op D66.
Ik ben juist nu lid geworden van D66 vanwege het politieke klimaat in Nederland. Ik wil zelf wat gaan doen met mijn idealen. En als het echt om de ideeën gaat, dan past D66 veel beter bij me dan de SP. Ja, eigenlijk roei ik wel een beetje tegen de stroom in door juist nu voor D66 te kiezen. Maar ik ben ook wel een beetje eigenwijs.

Aukje Henneman (21, Utrecht)
Student sociologie, D66er sinds zes weken

Ik ben lid geworden van D66 omdat ik mij betrokken voel bij de maatschappij. Ik houdt niet van meelopers en D66 blijft gewoon zichzelf. Volgens mij geldt dat ook voor de mensen die op D66 stemmen, het gaat hen toch meer om de inhoud.
Natuurlijk sluit geen enkele partij waterdicht aan bij al je idealen, maar D66 komt voor mij het dichtst in de buurt. Het gaat mij om vrijheid, om de individuele mens. Bovendien heeft D66 veel waargemaakt van wat zij heeft beloofd. De nieuwe euthanasiewet vind ik belangrijk, omdat mensen zelf moeten kunnen beslissen. En ik vind het essentieel dat Nederland in kennis blijft investeren.
Ik heb eigenlijk altijd al D66 gestemd, maar ik ben juist nu lid geworden omdat ik naast mijn studie nog tijd en energie genoeg heb om te proberen mijn idealen werkelijkheid te maken

Margriet Hoogslag (52, Soest)
Huisvrouw, D66er sinds vijf weken

Ik ben bang dat als we nu niets doen, veel van onze vrijheid verloren zal gaan. Dan bedoel ik niet dat één of andere troepenmacht ons land binnenvalt, maar dat je niet meer kunt zeggen wat je wilt. Ik maak mij zorgen als ik luister naar bijvoorbeeld zon Winny de Jong, die wil dat de NOS wordt gecensureerd. Dat hebben ze nog bijna voor elkaar krijgen ook. Ik vind dat beangstigend.
Daarom ben ik ook juist nu lid geworden. Ik ben zo geschrokken van wat er het afgelopen jaar in Nederland is gebeurd. Ik dacht: nu is het genoeg geweest. Vroeger stemde ik al op D66, maar nu heb ik dan toch de stap gezet om echt lid te worden.

Kirsti Mijnhijmer (22, Den Bosch)
Student bedrijfscommunicatie, D66er sinds een maand of twee

Ik heb voor D66 gekozen vanwege de inhoud. Ik kan mij goed vinden in het gedachtegoed. Hoe D66 denkt over Europa bijvoorbeeld. Wat Lousewies van der Laan doet in het Europees Parlement vind ik erg goed. Maar ook onderwijs, investeren in kennis is belangrijk. En milieu natuurlijk.
Ik had het gevoel dat het, nu ik bijna ben afgestudeerd, tijd werd om kleur te bekennen. Ik wilde een keuze maken voor een politieke partij. Ik heb nog maar één keer mogen stemmen, toen heb ik voor GroenLinks gekozen. Ik dacht dat zij op dat moment de beste kansen hadden er wat van te maken.
Ik vond het wel leuk, die nieuwe ledendag. Vooral de toespraak van Thom, maar ook die van de partijvoorzitter vond ik inspirerend om te horen.

Fotoverslag volgt!