Gemeente Leeuwarden

Gemeentelijk Verkeers en VervoerPlan Leeuwarden

File Het Gemeentelijk Verkeers en VervoerPlan, het GVVP is door het College van Burgemeester en Wethouders aangenomen. Het wordt nu ter besluitvorming voorgelegd aan de Gemeenteraad van Leeuwarden.

In het GVVP legt Leeuwarden haar beleid voor verkeer, vervoer en infrastructuur voor de komende 20 jaar vast. Het GVVP schetst de hoofdlijnen van het beleid. Het zal later worden uitgewerkt in concrete plannen, maar dit GVVP geeft de richting aan. Het GVVP is opgesteld onder motto 'de complete stad bereikbaar'. Leeuwarden wil als regionaal en provinciaal centrum blijven functioneren ook als de stad zal groeien qua inwonertal en als werkgelegenheidscentrum. Om dat te kunnen realiseren is een goede bereikbaarheid, ook per auto, nodig. In het plan wordt het beleid uitgewerkt in themas als openbaar vervoer, fietsverkeer, autoverkeer, parkeren en verkeersveiligheid. Het beleid is geconcretiseerd in de belangrijkste projecten op routes en verbindingen.

Het ontwerp-GVVP is dit voorjaar in de inspraak geweest. Er is toen veel discussie ontstaan over de plannen voor de route Julianalaan Heliconweg Valeriusstraat (stadsring). Naar aanleiding van die discussies heeft de gemeente aanvullend onderzoek gedaan. Dat onderzoek heeft opgeleverd dat de stadsring een belangrijke functie voor het autoverkeer heeft en moet houden als verbindende en verdelende route. Er zijn geen echte alternatieven voor die route, ook niet buiten de stad. Wel kunnen er maatregelen aan die weg worden uitgevoerd, waardoor de doorstroming van het autoverkeer kan worden verbeterd. Dergelijke maatregelen kunnen worden uitgevoerd op een zodanige wijze dat ook de leefbaarheid op en langs de route daarmee gediend wordt.

Het plan bestaat uit een overzichtelijke samenvatting, een beleidsrapport en enkele toelichtende en onderbouwende bijlagen. Verder hoort bij het GVVP een indicatief uitvoeringsprogramma, waarin de concrete projecten met de planning zijn beschreven.