KNGF

Fysiotherapeuten waarderen wetsovertreding verzekeraar

Ziekenfonds DSW gaat fysiotherapeuten vanaf volgende week meer betalen dan wettelijk is toegestaan. Het Schiedamse fonds wil zo voorkomen dat patiënten geen fysiotherapeutische zorg meer krijgen. Veel fysiotherapeuten dreigen namelijk het vak te verlaten.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) juicht het initiatief toe. Woordvoerder en bestuurslid Kees Visser laat weten dat alleen het feit al dat een verzekeraar vindt dat werkdruk en waardering fors uiteenlopen, aangeeft hoe hoog de nood is. Fysiotherapeuten klagen al langer over de hoge werkdruk en de waardering daarvoor. De werkdruk wordt vooral veroorzaakt door het feit dat fysiotherapeuten per patiënt veel meer tijd kwijt zijn, dan de huidige norm van de overheid veronderstelt. Deze extra uren worden nog steeds niet vergoed en komen daarmee geheel ten laste van de fysiotherapeut. De toegenomen administratieve rompslomp, de veranderende vraag van de patiënt en de ontwikkeling van het vak dragen er vooral toe bij dat de huidige overheidsnorm lang niet toereikend is.

Eind november hebben meerdere politieke partijen tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van VWS al vragen aan de Minister over de kwestie gesteld en hun bezorgdheid over het dreigende tekort geuit. Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt nu (zo blijkt uit een reactie in de pers) dat het signaal in politiek Den Haag moet worden opgepikt.

Om het dreigende tekort aan fysiotherapeuten te voorkomen, is het noodzakelijk dat de overheid investeert in fysiotherapie. Daardoor blijft het vak aantrekkelijk en blijft fysiotherapeutische zorg ook in de toekomst beschikbaar.

Ondertekening
Woensdag ondertekenen DSW en de betrokken fysiotherapeuten in het kantoor van DSW in Schiedam een overeenkomst over het hoger uit te keren tarief.

Meer informatie
Voor het aanvragen van interviews en meer informatie kunt u contact opnemen met Arnoud Korporaal (KNGF): 06 22 458 148

16 dec 02 14:21