ChristenUnie


Verkiezingsprogramma 2003-2007

Het ChristenUnie-verkiezingsprogramma is weer helemaal bij de tijd. Er heeft een actualiseringsronde plaatsgevonden. Samen met het verkiezingsmanifest van de ChristenUnie Samen leven naar Bijbelse waarden is het verkiezingsprogramma één geworden waarmee de ChristenUnie met vertrouwen de verkiezingen tegemoet kan gaan.

In november 2001 is het programma onder de titel: Durf te kiezen voor normen vastgesteld op het ChristenUnie-partijcongres. Het partijbestuur van de ChristenUnie heeft er voor gekozen om, nu het kabinet Balkenende vijf maanden na de verkiezingen al is gevallen, de tekst van het oude programma in beginsel ongewijzigd te laten. De politiek en de koers van de ChristenUnie zou primair gemarkeerd worden in een nieuw document van beperkte omvang: het verkiezingsmanifest. Dit verkiezingsmanifest vervangt de inleiding op het oude progrmma, maar is daarnaast uiteraard afzonderlijk te verkrijgen

Omdat het programma inmiddels meer dan een jaar oud is, kon aan een beperkte actualisering niet ontkomen worden. Bepaalde programma punten zijn inmiddels in beleid omgezet. Bijvoorbeeld: de Navo heeft besloten verder naar het oosten uit te breiden. Het desbetreffende actiepunt uit het oude programma kon derhalve vervallen. Daarnaast zijn de economische vooruitzichten behoorlijk verslechterd zodat de financiële vertaling van het program eveneens moest worden aangepast.

In de geactualiseerde financiele vertaling blijven de beleidsprioriteiten uit het programma prominent aanwezig, maar de ruimte om nieuwe uitgaven te doen is wel drastisch beperkt. Met die nieuwe werkelijkheid zal de financiele vertaling moeten rekenen. De geactualiseerde cijferbijlage komt binnenkort afzonderlijk beschikbaar.

verkiezingsprogramma_ChristenUnie_2003-2007_(actualisering).doc