Gemeente Someren


Gemeente Someren wint publieksprijs gemeentecompliment Afgelopen zaterdag 7 december heeft de gemeente Someren de publieksprijs ontvangen van het GemeentenCompliment 2002. Uit tien genomineerden konden het publiek en de jury haar keuze maken. De organisatie heeft een paar honderd e-mails ontvangen van mensen die het vrijwilligersbeleid van Someren het meest waarderen. De gemeente Uden heeft de juryprijs gewonnen. Het GemeentenCompliment is een prijs die jaarlijks door de Commissie Vrijwilligersbeleid en de Nederlandse het beste vrijwilligerswerkbeleid.

Via www.nov.nl kon het publiek stemmen op de genomineerde gemeenten. De gemeente Someren heeft de meeste stemmen gekregen en wint daarmee een adviestraject vrijwilligerswerkbeleid van drie dagdelen door een adviseur van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Deze adviseur is gespecialiseerd op het terrein van gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid.

Vrijwilligersbeleid in Someren
geresulteerd in de beleidsnotitie Vrijwilligerswerk in Someren. het vrijwilligersteunpunt geopend, dat zich o.a. inzet voor de werving van vrijwilligers.

Terug

Vanaf 1 januari 2003: nieuwe bouwregels
Bouwvergunningen: zo gaat het straks

Heeft u plannen om iets aan uw huis te veranderen? Houd er dan rekening mee dat de spelregels voor het bouwen en verbouwen per 1 januari 2003 veranderen.

De meldingsplicht, zoals die eerst van toepassing was voor bijvoorbeeld dakkapellen en kleine tuinhuisjes, verdwijnt. Vanaf januari worden bouwwerken ingedeeld in drie categorieën: bouwvergunningvrije bouwwerken, licht-vergunningplichtige bouwwerken en regulier-vergunningplichtige bouwwerken.

Welke categorie voor u van toepassing is, hangt af van veel verschillende factoren. Een dakkapel bijvoorbeeld is niet altijd vergunningsvrij of licht-vergunningplichtig. Dit hangt onder meer af van de plaats en van de afmetingen. Wij adviseren daarom om nooit zomaar te starten met de (ver)bouw, maar altijd eerst goed na te gaan of uw bouwwerk vergunningvrij is. U kunt hiervoor de folders over vergunningvrij bouwen raadplegen (verkrijgbaar bij de afdeling Bouwzaken), of de website van VROM
(www.vrom.nl/bouwvergunningen_online). Wij adviseren u echter om uw plan toch even te bespreken met een medewerker van de afdeling Bouwzaken, zodat u zeker weet waar u aan toe bent.

Onderstaande tabel geeft u een indruk van de verschillen tussen de categorieën.

Categorie

Soorten bouwwerken

Procedure

Moet voldoen aan

Vergunningsvrij

Kleine bouwwerken, zoals zonweringen, rolluiken, en aan de achterzijde ook dakkapellen, bijgebouwen en overkappingen. Maar alleen als deze aan bepaalde voorwaarden voldoen!

Mag zonder meer worden gebouwd.

De gemeente kan achteraf wel controleren of het bouwwerk goed is uitgevoerd.

Bouwbesluit (technische minimumeisen), burenrecht (gewenste omgangsvormen).

In beperkte mate: welstand

Licht-vergunningplichtig

Kleinere bouwwerken zoals dakkapellen en bijgebouwen.

De gemeente moet binnen zes weken na aanvraag laten weten of u mag bouwen of niet.

Bestemmingsplan, bouwbesluit, gemeentelijke bouwverordening, welstandstoets.

Regulier-vergunningplichtig

Overige bouwwerken zoals een dakopbouw of een geheel nieuwe woning.

De gemeente moet binnen twaalf weken na aanvraag laten weten of u mag bouwen of niet. Deze termijn kan met zes weken worden verlengd. Dit wordt u tijdig gemeld.
Deze vergunning kan eventueel in twee fasen worden aangevraagd. Fase 1 betreft de toetsing aan bestemmingsplan en welstand, fase 2 de verdere toetsing.

Bestemmingsplan, bouwbesluit, gemeentelijke bouwverordening, welstandstoets.

Voor uw vragen is de afdeling Bouwzaken dagelijks geopend van 9.00-12.00 uur. Tevens kunt u hier terecht voor folders waarin u per bouwwerk kunt lezen wat de voorwaarden zijn. Voor vragen kunt u ook bellen met de afdeling Bouwzaken: tel. 0493 - 49 48 88.

Terug

Reconstructie

De Peel: groen, rust en ruimte

Meer ruimte voor natuur en water, een schoner milieu, een gezonde landbouw en een aantrekkelijk landschap voor recreant en bewoner. Dat zijn de doelstellingen van de Reconstructiewet. De Provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

Inmiddels hebben de reconstructiecommissies, waarin de meest betrokken partijen uit de streek samen aan plannen voor de toekomst van het reconstructiegebied werken, streefbeelden' opgesteld. Zo ook voor het reconstructiegebied De Peel, het grondgebied van de gemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Deurne, Asten, Someren, Mierlo, Helmond en Nuenen.

In dit streefbeeld geeft de reconstructiecommissie De Peel haar visie op de gewenste ontwikkeling van het buitengebied in de periode tot 2015. Het streefbeeld beschrijft de doelen van de reconstructiecommissie voor het gebied en de wijze waarop zij denkt deze doelen te realiseren. Daarbij staan verschillende themas zoals natuur, water, landbouw, leefbaarheid en recreatie in hun onderlinge samenhang centraal.

Het reconstructieplan
Het streefbeeld kent geen formele inspraakprocedure. Het is een tussenproduct op weg naar het uiteindelijke reconstructieplan. In het voorjaar van 2003 zal het ontwerp-reconstructieplan het licht zien. Bij de opstelling van dit ontwerp wordt tevens gebruik gemaakt van de resultaten van de informatieavond over het streefbeeld De Peel die op donderdag 12 december gehouden is. De formele inspraakprocedure vindt plaats na de zomer van 2003 wanneer de provincie de reconstructieplannen gaat vaststellen.

Het streefbeeld: De Peel in 2015
Tot het eind van de negentiende eeuw lagen in reconstructiegebied De Peel heidevelden, moerassen en hoogvenen. Een groot deel van die gebieden is inmiddels ontgonnen. Door de ontginningen is een groot deel van de oorspronkelijke natuur verdwenen. Wat resteert is een strak verkaveld landschap met lintdorpen, kanalen en sloten met enkele belangrijke natuurgebieden.

In de nabije toekomst worden deze waardevolle elementen verder ontwikkeld, versterkt en zeker gesteld. De reconstructiecommissie wil de Peelvenen, Stippelberg, de Strabrechtse Heide en het Dommeldal zoveel mogelijk beschermen. Het doel is niet beperkingen opleggen aan de landbouw, maar zorgen voor dusdanige voorwaarden dat de natuur is veiliggesteld. Gebruikers van het gebied moeten zich hieraan aanpassen. Over zo'n vijftien jaar zijn bedrijven die een knelpunt vormen dan ook verdwenen of is hun bedrijfsvoering vergaand aangepast. De uitstoot van ammoniak en andere verzurende stoffen zal drastisch zijn teruggebracht.

Natuur
Natte natuurgebieden zoals De Groote Peel kampen sinds de tweede helft van de vorige eeuw met verdroging. Met stuwen en dammen is gepoogd om de daling van de grondwaterstand een halt toe te roepen. In 2015 is de grondwaterstand op een niveau dat past bij de wensen van de waterafhankelijke natuur. Dat is goed voor de natuur, maar het kan wel nadelen met zich meebrengen voor ondernemers die in de omgeving boeren.

De belangrijkste natuurgebieden zijn in 2015 met elkaar verbonden door ecologische verbindingszones, om kwetsbare planten en dieren te beschermen zodat er levensvatbare populaties ontstaan.

Tussen de steden Eindhoven en Helmond verschijnen bovendien twee landschapsecologische verbindingszones, als buffer tussen de sterk verstedelijkte gebieden.

Water
De Peel wordt doorsneden door een aantal beken. De belangrijkste zijn de Aa en de Astensche Aa. Aan de westelijke kant wordt het gebied begrensd door de Dommel. Water wordt zoveel mogelijk vastgehouden in de haarvaten van het gebied.

In 2015 vangen waterbergingsgebieden bij hoge afvoer het water op zodat dorpen en steden gespaard blijven. Belangrijke waterbergingsgebieden liggen tussen Laarbeek en Gemert-Bakel, aan de oostkant van Deurne en in de omgeving van Asten en Someren (Oude Aa).

De Aa en haar zijbeken slingeren weer door de beekdalen in 2015 en treden regelmatig buiten hun oevers. Beekdalen en gebieden met een hoge waterstand zijn bij uitstek geschikt als grasland. Rundveebedrijven zijn dan ook vooral hier gevestigd.

Landbouw
Intensieve veehouderij en glastuinbouw krijgen de ruimte om zich verder te ontwikkelen op een aantal duurzame locaties. De intensieve veehouderij is geconcentreerd op plaatsen op afstand van de bebouwde kom en op afstand van kwetsbare natuur, bijvoorbeeld ten noorden van Mariahout en Elsendorp, ten oosten van De Rips, rondom Deurne en ten westen van Someren Heide.

Voor glastuinbouwbedrijven is ruimte gereserveerd bij Beek en Donk, Someren en Asten. Voor deze bedrijfstak is bovendien een gebied bij Deurne aangewezen waar ook bedrijven van elders zich kunnen vestigen.

Grondgebonden veehouderij wordt vooral voorzien in zones rond waterafhankelijke natuurgebieden en in de beekdalen.

Leefbaarheid
De gebieden waar de teruggang van de intensieve veehouderij het meest voelbaar is, zijn door de reconstructiecommissie aangewezen als sociaal-economische aandachtsgebieden. In het oosten en zuiden van De Peel is eveneens aandacht voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid in de kleine kernen. Hier neemt de werkgelegenheid de komende jaren af. Het gaat vooral om de kleine kernen in de gemeenten Someren, Deurne en Gemert-Bakel.

Door de sterke verstedelijking kent het gebied in het noordwesten van De Peel weinig problemen met betrekking tot de leefbaarheid. Dit gebied vervult in toenemende mate een rol als stedelijk uitloopgebied.

Recreatie
Grote uitbreidingen van recreatie ziet de commissie vooral in aansluiting op bestaande dagattracties en in de zone Helmond-Deurne (Groene Peelvallei). Verder zijn de Peelspiegel en de Strabrechtse Heide gebieden waar recreatie zich in een gezonde verhouding tot natuur en landschap kan ontwikkelen. Ook andere vormen van bedrijvigheid kunnen in de toekomst verder groeien. Daarbij kan gedacht worden aan een brede zorgsector, de paardensector en product-marktcombinaties van agrarische producten en verwerkende industrie.

De totstandkoming van het streefbeeld

Intensieve samenwerking
Het streefbeeld is het resultaat van uitgebreide discussies in de reconstructiecommissie, de lokale klankbordgroepen en binnen de achterbannen van de leden van de commissie en de inzet van medewerkers van betrokken organisaties die het proces hebben ondersteund.

In de Reconstructiecommissie zijn vertegenwoordigd boeren en tuinders, waterschappen, ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, recreatie en toerisme, terreinbeheerders, milieuorganisaties en de acht gemeenten.

Dezelfde partijen zijn actief in de lokale klankbordgroepen. Deze lokale klankbordgroepen kijken over de schouders van de Reconstructiecommissie mee en geven de commissie specifieke informatie over het gebied.

Keuzes
De Reconstructiecommissie De Peel is niet over een nacht ijs gegaan. Het opstellen van een visie op de gewenste ontwikkelingen in het buitengebied kost tijd. Het gaat immers om de toekomst van het buitengebied van acht gemeenten en dat betekent keuzes maken.

Met de toekomst van de Peel zijn veel, soms sterk uiteenlopende belangen gemoeid. Er moet een integrale afweging worden gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met alle belangen. Daarbij heeft de commissie bijvoorbeeld keuzes moeten maken over de locaties waar bepaalde ontwikkelingen nog wel kunnen en niet meer kunnen. Of: hoe kan een gebied dat opnieuw wordt ingericht een nieuwe identiteit gegeven worden? En wat doe je met gebieden waar functies verdwijnen; waarop drijft in de toekomst de economie van dat gebied?

Het vervolg

De milieueffectrapportage
Gelijktijdig met het maken van de reconstructieplannen wordt een milieueffectrapportage (MER) opgesteld. Met deze MER wordt inzicht gegeven in de gevolgen van de reconstructieplannen op het gebied van milieu en water, maar ook op sociaal-economisch gebied. De MER geeft de reconstructiecommissie de gelegenheid om op basis van verkregen inzichten hun keuzes bij te stellen.

Het streefbeeld vormt de basis van de startnotitie-MER. Deze startnotitie ligt tot en met 23 december 2002 ter inzage in het provinciehuis en de gemeentehuizen in De Peel. Tot en met 23 december kan iedereen schriftelijk reageren op de startnotitie bij Gedeputeerde Staten. Daarnaast kan tijdens de informatieavond van 12 december mondeling op de notitie worden gereageerd.

Informatie

Algemeen
Voor meer informatie over het reconstructieproces kan contact opgenomen worden met het projectbureau De Peel, telefoon 073 - 681 28 73 of met
de heer F.N. van Engelshoven, gemeentelijk coördinator reconstructie, telefoon 0493 - 49 48 88.

Interessante sites


- www.brabant.nl


- www.streekplatform.nl

- www.zlto.nl