Politieke chantage rond AVV moet over zijn

Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk vindt dat de FNV zelf het voortouw moet nemen in de discussies over de toekomst van het Algemeen Verbindend Verklaren (AVV) van CAO s. Dat zei hij vanmiddag bij zijn afscheid als CAO-coördinator van de vakcentrale. Van der Kolk: Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar heb ik het idee dat we ons een beetje hebben laten chanteren met de dreigementen tot beperking of afschaffing van de AVV door vooral het liberale deel van de politiek.

Van der Kolk maakte duidelijk dat hij die dreigementen behoorlijk zat is: Ik vind het absoluut onverstandig het AVV-instrument af te schaffen. Maar ik twijfel er steeds meer aan of wij als vakbeweging de enige club moeten zijn die voor het behoud ervan op de bres moeten. Laat staan dat we ons moeten laten gijzelen door voortdurende discussies, plannen en dreigementen over de toekomst van het AVV-instrument.

En dreigend: Als de politiek besluit het AVV-instrument in te perken of af te schaffen, dan impliceert dit, dat ze de vakbeweging voor wat betreft de inzet en de uitkomst van de CAO-onderhandelingen ook niet kan aanspreken op een verantwoordelijkheid voor het bijdragen aan maatschappelijke doelen. En dat impliceert dat het aantal afspraken over, zeg maar, goede doelen kan en zal verminderen.

En tenslotte concluderend: Het is niet wat we moeten willen, maar het is ook niet iets wat we hoeven te vrezen. Want bij je leden en bij de werknemers in het algemeen profileer je je het best als je juist voor hen herkenbare en de profijtelijke CAO-afspraken maakt.

Van der Kolk hekelde de procedurele en formalistische guerrilla onder verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken, waardoor de praktijk van het algemeen verbindend verklaren steeds moeilijker wordt en er ook steeds neer gaten in het beleid vallen. Volgens Van der Kolk roept dat irritaties op en verhindert het een echt fundamentele discussie over een modernisering van het AVV-beleid. In het verlengde van die uitspraak opperde hij de mogelijkheid om wellicht vaker het spoor van de wetgeving te volgen en minder via ge-AVV-de CAO s te regelen.

16 december 2002