Gemeente Heeze-Leende


Enquête starterswoningen

De gemeente Heeze-Leende heeft bij de provincie een verzoek ingediend om in aanmerking te komen voor extra woningen voor lagere inkomensgroepen.

Daarbij kan met name gedacht worden aan jonge starters en ouderen. De woningen mogen alleen gerealiseerd worden in kleinere kernen met maximaal 5.000 inwoners.
Voor de verdere ontwikkeling van de plannen en de nadere uitwerking of aanpassing van de hieronder genoemde voorwaarden is het belangrijk om te weten hoe groot de behoefte aan dit soort woningen is.

Algemene informatie
De gemeente Heeze-Leende is van plan om in samenwerking met de woningstichting WoCom 8 woningen voor starters te bouwen in de wijk de Weiakkers in Sterksel en 12 woningen in de wijk de Breedvennen in Leende. Een voorwaarde van de provincie om in aanmerking te komen voor deze extra woningen is dat deze woningen op termijn beschikbaar blijven voor de doelgroep. De gemeente denkt er daarom over om de woningen volgens het Maatschappelijk Gebonden Eigendom- principe te verkopen. In het kort komt dit er op neer dat de kopers een contract tekenen waarin wordt afgesproken dat de woning bij verkoop alleen aan de gemeente of aan de woningbouwcorporatie mag worden verkocht. Ook wordt daarbij de grond onder de woningen via erfpacht door de gemeente of woningbouwcorporatie uitgegeven. Het voordeel voor de koper bij een dergelijke constructie is dat de woningen een koopprijs hebben die lager is dan de marktwaarde en dat de gemeente of corporatie verplicht is deze woning weer terug te kopen. Het nadeel voor de koper is dat er minder winst gemaakt kan worden bij de verkoop van de woning.

Voorlopige voorwaarden

1. Inclusief de grondkosten mogen de stichtingskosten van de woningen niet hoger zijn dan 143.500, -.

2. De woningen zijn bedoeld voor starters, dat wil zeggen voor meerderjarige personen die nooit eerder een woning gekocht hebben.
3. Het zogenaamde huishoudinkomen van het jaar voorafgaand aan de verkoop van de woningen (het bruto-jaarinkomen minus enkele belastingtechnische aftrekposten) mag niet hoger zijn dan 30.000, - en het vermogen mag niet meer bedragen dan 12.000,-
4. De woningen worden volgens de Maatschappelijk Gebonden Eigendom constructie uitgegeven.

5. De te bouwen woningen moeten vóór 1 januari 2005 worden opgeleverd.

6. Voor de toedeling van de woningen wordt de Regeling uitgifte bouwkavels 2002 gehanteerd waarbij uitsluitend ingezetenen van onze gemeente kunnen inschrijven. Onder ingezetenen worden in deze regeling personen verstaan die langer dan 10 jaar in het bevolkingsregister van de gemeente Heeze-Leende zijn ingeschreven. (Voor Sterksel wordt de periode in de voormalige gemeente Maarheeze natuurlijk ook meegeteld).

Wij willen graag weten of jonge starters onder deze voorwaarden geïnteresseerd zijn in een dergelijke woning (let wel: het betreft hier geen inschrijving voor de woningen) en daarom vragen wij u ons via e-mail te laten weten of u hierin geinteresseerd bent. Geeft u a.u.b. duidelijk aan of u wel of neit geinteresseerd bent en zo ja, dan graag aangeven of u interesse heeft in woningen in Sterksel en/of Leende. Denkt u aan het vermelden van uw naam, adres en leeftijd.