Het Nederlandse Rode Kruis

16 december 2002
Hongersnood teistert Afrika

In Zuidelijk Afrika zijn Malawi, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland, Lesotho en Angola getroffen. Ook in de Hoorn van Afrika, Ethiopië en Eritrea, is het voedsel op.

Help nu! Doneer aan giro 555. Dat kan ook online via www.hongerinafrika.nl

Zambia

In Zambia staan ouders voor onmogelijke keuzes. Of hun eigen kind te voeden óf het kind van een overleden familielid voor wie zij zorgen. "In een regio waar meer dan een miljoen kinderen hun vader en moeder hebben verloren - veelal aan aids - zijn het doorgaans de wezen die aan het kortste eind trekken," zegt Natasja Nossent van het Nederlandse Rode Kruis.

Ethiopië

In Ethiopië verkopen de mensen hun laatste bezittingen om eten te kopen. Kassaw Legesse, 60 jaar en met de verantwoordelijkheid voor twee vrouwen en zeven kinderen, is wanhopig. We hebben niks te eten, kijk maar, zegt hij. Ik heb 100 kilo geplant en maar 25 kilo geoogst. Hij heeft zijn koe en zijn ezel, vier schapen en drie geiten al verkocht. Ik heb twee ossen, die nodig zijn voor het ploegen. Volgende week verkoop ik er één.

Malawi

In Malawi is een van de landen die getroffen worden door de hongersnood. De oogst is mislukt: door de vele regen konden de planten niet goed groeien. Er was geen geld voor kunstmest. "We moesten het geld gebruiken voor het kopen van maïs. We hadden honger," zegt Samson Ganzoni, die boer is.

De drie jaar oude Zione wordt door zijn moeder Ludia op haar rug gedragen als een baby. Zijn buik is opgezet en zijn benen zijn te zwak om hem te dragen. "Ze zeggen dat hij ondervoed is. Ze zeggen dat ik hem meer te eten moeten geven. Maar eten is een groot probleem." Ze is een tijdje stil en zegt dan: "Ik denk niet dat hij het haalt."

Meer informatie:

* www.hongerinafrika.nl
De website van de Samenwerkende Hulporganisaties. Hier kunt u online doneren.