Ingezonden persbericht


Persbericht
Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: www.duinbehoud.nl


Onderwerp: Symposium Duurzaam Waterbeheer Duinen Afzender: John van Vliet (071 5160493 / 06 47910634 Datum: 16 december 2002

Een serieuze afsluiting van het 25 jarig jubileum Duinbehoud

Op woensdag 18 december 2002 vindt het Symposium Duurzaam Waterbeheer Duinen plaats. Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Duinbehoud ter afsluiting van het jubileumjaar en wordt gehouden in de ronde zaal van het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden.

Het zal een strategische discussie worden rond het thema duurzaam waterbeheer, geleid door de dagvoorzitter de heer Van der Vlist; Directeur-Generaal van het ministerie van VROM. Het welkomstwoord zal worden verzorgd door de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland, de heer van Tuyll van Serooskerken. Directeur Janssen van de Stichting Duinbehoud verzorgt een kritische inleiding over het waterbeheer in de duinen in de afgelopen 25 jaar. Vervolgens schetst hij een toekomstbeeld voor water en natuur in en om de duinen. Dhr. Steegh, hoogheemraad bij Rijnland, licht de mogelijkheden van het combineren van waterbuffering met natuur en recreatie toe. Het RIVM geeft de stand van zaken weer over luchtverontreiniging en regenkwaliteit. Dit is slechts een greep uit alle sprekers die aanwezig zullen zijn. Aan het slot van de manifestatie zal het themanummer Duurzaam Waterbeheer van het kwartaalblad DUIN uitgereikt worden. Veel van de sprekers op deze dag hebben daar een bijdrage aan geleverd. Mw. L. Stolker-Nanninga, oud-gedeputeerde en voorzitter van Duinbehoud, zal het eerste exemplaar overhandigen aan dhr. Van der Vlist.

Water is één van de factoren die het leven in de duinen bepalen. Zonder water is leven niet mogelijk. Alleen in duinvalleien, waar het grondwater tot dicht aan de oppervlakte komt, zal het regenwater lange tijd beschikbaar zijn. Door de grote verschillen in vochtgehalte in het duingebied is er ook een grote variatie aan plantengroei: sommige planten zijn bestand tegen extreme droogte, andere planten houden van een beetje vochtige bodem en weer andere planten houden van open water. De beschikbaarheid van water wordt van nature bepaald door processen die plaatsvinden in de duinen, zoals wind en neerslag. Deze processen zijn en worden beïnvloed door menselijke ingrepen, zoals aanplant van helm en bos en door drinkwaterwinning.

De Stichting Duinbehoud is 25 jaar geleden opgericht als een werkgroep van Leidse natuurbeschermers. Deze groep mensen verzette zich bijvoorbeeld tegen de toenemende invloed die de drinkwaterwinning op de natuur in de duinen had. De duinen verdroogden, planten en dieren van natte duinvalleien verdwenen op sommige plaatsen zelfs. Dat Duinbehoud nu samen met de duinwaterleidingbedrijven en waterbeheerders een symposium organiseert en een themanummer van het eigen blad uitbrengt, geeft aan dat mede dankzij Duinbehoud in die 25 jaar veel ten goede is veranderd.

Einde bericht.



Ingezonden persbericht