Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten

+ 17 december 2002

gemeente wil aangepaste begroting van het Waterschap

Kosten onderhoud stedelijke watergangen voor Waterschap

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmer-meer heeft het algemeen bestuur van het waterschap Groot-Haarlemmer-meer gevraagd de begroting voor 2003 aan te passen. Het college wil dat de kosten voor het onderhoud van oppervlaktewater in stedelijk gebied (sloten, tochten en vaarten binnen de bebouwde kom) in het vervolg voor rekening van het waterschap komen. Het college vraagt het waterschap in deze in ieder geval vóór de fusie met het Hoogheemraadschap haar verantwoordelijkheid te nemen.
Vorige week heeft het college van B&W het waterschap geïnformeerd over bovengenoemd standpunt. Eerst in gesprek met de Dijkgraaf, de heer Van Galen, de volgende dag per brief en vervolgens in de openbare vergadering van vrijdag 13 december 2002 jl. Het college heeft nu een standpunt ingenomen, juist vlak voor de begrotingsbehandeling van het waterschap, anders zou een aanpassing van de regeling mogelijk minimaal weer een jaar vertraging oplopen. De gemeente heeft het onderhoud van watergangen in stedelijk gebied altijd opgevat als een taak die het waterschap de gemeente heeft opgelegd en dus moest uitvoeren.
Per 1 januari 1995 geldt voor het waterschap echter een nieuwe belastingverordening (als gevolg van de nieuwe waterschapswet van 1992). De omslag van kosten voor het onderhoud gebeurt op basis van een kostentoedelingsverordening. Deze wijst duidelijk uit dat het waterschap verantwoordelijk is voor de financiering en uitvoering van het onderhoud van de watergangen binnen de bebouwde kom. Ook andere gemeenten in de provincies Noord- en Zuid-Holland hebben inmiddels het onderhoud van stedelijk water overgedragen aan een waterschap. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkzaamheden zoals kleine baggerwerken en het verwijderen van drijfvuil. Het college wil vóór de behandeling van de Voorjaarsnota (mei 2003) inzicht in de financiële gevolgen voor de gemeentebegroting. Indien het waterschap op korte termijn geen actie onderneemt om de onderhoudskosten voor stedelijk water op de begroting voor 2003 te plaatsen, dan kaart het college de zaak aan bij Gedeputeerde Staten. GS moet immers met de begroting van het waterschap instemmen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen