Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Strengere regels financiën corporaties (18-12-2002)


Demissionair minister Kamp (VROM) gaat strengere eisen stellen aan het financiële beleid en beheer van corporaties. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Kamp ook andere nieuwe regels voor woningcorporaties. Het gaat onder meer om voorschriften voor de verkoop van woningen en voor de vergoeding van verhuiskosten. De nieuwe regels worden vastgelegd in het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH), waarin voorschriften voor corporaties zijn opgenomen. Rond 1 januari 2004 zullen de nieuwe regels in werking treden.

Financiën
Om de financiële risico's voor corporaties te beperken moet elke corporatie een zogenoemd treasurystatuut gaan opstellen. In zo'n statuut staan voorwaarden voor het beperken van financiële risico's - in het bijzonder bij beleggen - en spelregels voor de organisatie van financieel beleid en beheer.Ook zal in het BBSH worden opgenomen dat de raad van toezicht dan wel de raad van commissarissen richtlijnen geeft voor de interne controle en de administratieve organisatie bij een corporatie. In 2001 is uit een onderzoek van VROM naar voren gekomen dat vooral kleine corporaties risico's lopen - ook financiële -omdat de interne controle en de administratieve organisatie niet in orde zijn.

Verkopen
Verder zullen corporaties moeten aangeven welke woningen (al dan niet onder voorwaarden) zij willen verkopen en welke woningen in ieder geval niet zullen worden verkocht. In het BBSH wordt eveneens geregeld, dat corporaties de mogelijkheid krijgen om huurwoningen te verkopen aan zittende huurders tegen minimaal 70% van de marktwaarde en aan andere natuurlijke personen - die zelf de woning zullen gaan bewonen - tegen 80% van die waarde. De corporaties zullen dan wel bepaalde voorwaarden in het contract moeten opnemen; ten minste een antispeculatiebeding, teruggave van de verkregen 'korting' en het delen van de waardeontwikkeling van de woning bij doorverkoop.

Verhuizen
In het BBSH worden corporaties verplicht een reglement op te stellen voor een verhuiskostenvergoeding voor huurders. Dit moet binnen een bepaalde termijn en in overleg met de huurdersorganisaties en betrokken gemeente(n). Verder moeten in het reglement minimaal de te verstrekken bedragen voor de kosten van verhuizing en inrichting van de woning en de eventueel aanwezige tuin worden opgenomen. De bedragen moeten op NIBUD-gegevens worden gebaseerd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10076&site=persbericht )