Politie Midden- en West Brabant

Vuurwerkvangst 1200 kilo bij Hazeldonk

17 december 2002

Een patrouille van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen (MTV) van de Koninklijke Marechaussee heeft vanavond om 17.00 uur op de snelweg A 16 net over de grens bij Hazeldonk een bestelwagen onderschept met daarin ongeveer 1.200 kg illegaal vuurwerk. De bestuurder, een 40-jarige man uit Belgie kwam daarmee uit België gereden. Hij is aangehouden en het vuurwerk en de wagen zijn in beslag genomen.

Zowel de verdachte als het vuurwerk zijn overgedragen aan het regionale vuurwerkteam van de politie Midden en West Brabant en de Koninklijke Marechaussee. Deze diensten hebben ook dit jaar de krachten gebundeld om de invoer en handel in illegaal vuurwerk de kop in te drukken.De verdachte wordt nader verhoord door het vuurwerkteam.

De partij vuurwerk is na inventarisatie overgebracht aan de dienst Domeinen en wordt op een veilige plaats opgeslagen in afwachting van een nadere beslissing. Het gaat om verboden consumentenvuurwerk zoals Chinese rollen en flowerbeds.

Deze vangst is de tweede grootste van dit seizoen: op 4 november viel een 47-jarige man zonder vast adres eveneens op de A 16 bij Hazeldonk in handen van de Douane met 1.350 kg illegaal vuurwerk. Hij is in voorarrest gebleven en vorige week door de rechtbank veroordeeld tot vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Vanmorgen onderschepte het MTV van de Marechaussee eveneens bij Hazeldonk een 44-jarige man uit het Gelderse Maurik met 245 kg vuurwerk in zijn auto. Hij is in verzekering gesteld en voor verder onderzoek overgedragen aan het vuurwerkteam van de politie Gelderland-Zuid.

De tiplijn van het vuurwerkteam staat ook dit jaar weer open voor burgers die daarop melding kunnen doen van illegale opslag of verkoop van vuurwerk: 0800-7000

Bron: Hans Beurskens