Gemeente Ede

Actieplan bij nota Cultuur in Beeld

Burgemeester en wethouders hebben een actieplan vastgesteld voor de uitvoering van de nota `Cultuur in Beeld` die de gemeenteraad in juli 2002 vastgesteld heeft.

Meer samenwerken, onder andere door het verder uitbouwen van het `Cultuurpunt` in Cultura, meer dynamiek door een actievere inzet van het Cultuurfonds, een beter gebruik van alle accommodaties en herhuisvesting van het Nederlands Tegelmuseum en Historisch Museum Ede in het Bospoortgebied zijn de hoofdpunten uit de nota `Cultuur in Beeld`. In het nu gepresenteerde actieplan wordt dit vertaald in onder andere de volgende actiepunten:

Cultura: eigentijds centrum voor cultuur, educatie en informatie De gemeente zal de samenwerking tussen de culturapartners blijven stimuleren. De opbouw van het Cultuurpunt zal geleidelijk aan plaatsvinden, via een groeimodel. In 2004 moet zeker 60% van de Edese bevolking bekend zijn met het Cultuurpunt. Het evenement `Ede uit de kunst` zal verbreed worden. In 2003 start het open Podium voor de jeugd, dat vijf jaar per jaar wordt gehouden.

Podiumkunsten
De Reehorst en Cultura zullen samen vier vernieuwende culturele activiteiten per jaar organiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om debuten, gemengde technieken, nieuwe themas, openluchttheater en dergelijke.

Meer contacten met beeldende kunstenaars
De gemeente zal jaarlijks een presentatie van werk van Edese beeldende kunstenaars aan de commissie Beeldende Kunsten Ede (laten) organiseren.

Gemeentearchief gaat digitaal
Digitalisering is één van de speerpunten van het gemeentearchief. Hiermee is inmiddels begonnen.

Monumenten en archeologie
In 2003 start de internetsite met voorlichting en educatie over archeologie. Het jaar 2003 is het `jaar van de boerderij`, een thema waarover de disciplines monumenten, archief en archeologie gezamenlijk de publieksvoorlichting zullen verzorgen.