Gemeente Ede

Ede wil nachtvisverbod bij vijvers

De gemeente Ede gaat de overlast rond de vijvers `s avonds laat en `s nachts aanpakken. Door een bepaling in de Algemene plaatselijke verordening (APV) is het over enige tijd voortaan verboden om tussen 22.00 en 6.00 uur te vissen in een vijver binnen de bebouwde kom in de gemeente.

Al jaren lang is er sprake van overlast rond een aantal vijvers. De overlast bestaat uit muziek, af- en aanrijdende bromfietsen en het geluid van een soort alarm dat afgaat als er een vis aan de haak zit. Dit vindt plaats tot in de kleine uurtjes. Ook blijft veel verpakkingsmateriaal van versnaperingen achter bij de visvijvers. Meestal zijn het illegale vissers die niet bij een hengelsportvereniging zijn aangesloten, die de overlast veroorzaken.

De burgemeester van Ede kan een vijver aanwijzen waar het nachtvissen wel wordt toegestaan. Vissers die serieus met hun hobby omgaan, veroorzaken immers geen overlast. Ook kan hij aan een visvereniging voor een bepaalde dag of periode ontheffing geven van het verbod.

Na de inwerkingtreding van het nachtvisverbod heeft de politie een doeltreffend instrument in de hand om de overlast te bestrijden. Over het voorstel om de APV aan te passen, moet de gemeenteraad van Ede nog een besluit nemen. Dat besluit is referendabel, zodat kiesgerechtigde inwoners gedurende zes weken na publicatie van de bekendmaking een verzoek kunnen indienen om hierover een referendum te organiseren. Pas na die termijn treedt de nieuwe APV-bepaling in werking.