Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-295

Den Haag, 18 december 2002

Minister Hoogervorst roept ondernemingen op veel meer werk te maken van corporate governance

Minister Hoogervorst roept ondernemingen op veel meer werk te maken van corporate governance. Hij deed deze oproep bij de inontvangstname van een rapport van de Nederlandse Corporate Governance Stichting (onder voorzitterschap van de heer Peters). In dit rapport wordt ingegaan op de voortgang die is geboekt bij de opvolging van de aanbevelingen van de commissie Peters uit 1997. Volgens Hoogervorst is er weliswaar iets bereikt en vormen de aanbevelingen van deze commissie een belangrijke leidraad voor bestuurders van ondernemingen, maar is er nog een lange weg te gaan.

In 1997 zijn door de commissie Peters 40 aanbevelingen gedaan op het gebied van corporate governance (verbetering van het bestuur en het toezicht daarop van beursgenoteerde ondernemingen). Dat betrof aanbevelingen die de transparantie moeten verbeteren in gegevens van ondernemingen, verbetering van de verantwoording door de ondernemingsleiding en het versterken van de zeggenschap van aandeelhouders. Het rapport kan worden beschouwd als een tweede rapportage over de mate waarin de aanbevelingen van Peters worden gevolgd. In 1998 vond een eerste rapportage plaats.

De checks en balances binnen beursgenoteerde ondernemingen laten nog steeds te wensen over. De in het rapport onderzochte ondernemingen nemen een weinig proactieve houding aan inzake corporate governance. Men wacht vooral regelgeving af. Op een aantal punten is zelfs sprake van stilstand en achteruitgang. De onderzochte jaarverslagen bieden onvoldoende informatie om aandeelhouders in staat te stellen een goed oordeel te vormen over de activiteiten van commissarissen. Minister Hoogervorst trekt hieruit de conclusie dat ondernemingen corporate governance een weinig belangrijk onderwerp vinden.

De oorzaken hiervan liggen waarschijnlijk in een geringe betrokkenheid, al dan niet door praktische belemmeringen, van aandeelhouders op de aandeelhoudersvergaderingen en een te geringe reële invloed van aandeelhouders. Ondernemingsbestuurders hebben dan weinig prikkels om zelfstandig een deel van hun 'macht' af te staan.

Verbetering van deze situatie moet komen van alle spelers in het veld: aandeelhouders, bestuurders en commissarissen. Partijen in de sector hebben nadrukkelijk aangegeven dat ze zelf de modernisering van deze corporate governance code ter hand willen nemen via een nieuwe onafhankelijke commissie. In zijn speech heeft minister Hoogervorst hen dan ook op het hart gedrukt binnen een jaar met zo'n vernieuwde code te komen.

U kunt de integrale speech nalezen op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/SpeechHoogervorst20021218.doc