PRICEWATERHOUSECOOPERS


PricewaterhouseCoopers ziet omzet stijgen tot EUR 550 miljoen

PricewaterhouseCoopers heeft ondanks de economische en maatschappelijke tegenwind het afgelopen boekjaar afgesloten met een lichte omzetstijging. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van het boekjaar 2001/2002, dat op 30 juni jongstleden is afgesloten.

Omzet en bedrijfsresultaat:
In het boekjaar 2001/2002 is een omzetstijging gerealiseerd van EUR 16 miljoen (3%). De omzet steeg van EUR 534 miljoen naar EUR 550 miljoen in het boekjaar 2001/2002 .

Het bedrijfsresultaat is met 7% gedaald ten opzichte van het vorige boekjaar, naar EUR 56,2 miljoen.

Jos Nijhuis, voorzitter van de Raad van Bestuur PricewaterhouseCoopers: Ik ben tevreden met de lichte omzetstijging die wij ondanks alles hebben weten te realiseren. Naast de aanzienlijk verslechterde economische omstandigheden hebben onder andere de vertrouwenscrisis over de rol van de accountant die het gevolg van met name de Enron- en de Worldcom-affaire is, alsmede de wijzigingen in de fiscale wetgeving en de afsplitsing van PwC Consulting hun impact op onze organisatie gehad. Tegelijkertijd hebben we in het afgelopen boekjaar de basis gelegd voor onze nieuwe strategie. In dat kader daarvan willen wij onder andere onze marktpositie als trusted financial advisor voor Nederlandse ondernemingen en organisaties verder versterken.

Het traditioneel grootste praktijkonderdeel, Assurance and Business Advisory Services (ABAS), zag de omzet stijgen naar ruim EUR 325 miljoen: een stijging van 4%. Voor accountants was het een moeilijk jaar, vertelt de voorzitter van de accountantspraktijk Ruud Dekkers, tevens lid van de Raad van Bestuur. Het imago van de zakelijke dienstverlener in het algemeen en de accountantsberoepsgroep in het bijzonder heeft een forse deuk opgelopen. Voor ons is het herstellen van dat vertrouwen prioriteit nummer één. PricewaterhouseCoopers heeft daarom het initiatief genomen voor Building Public Trust, een in boekvorm gegoten denkmodel waarin concrete aanbevelingen worden gedaan over wat er volgens ons moet veranderen, en hoe die veranderingen vorm kunnen worden gegeven.

In Nederland heeft PwC bij voortduring, en daarmee waren wij één van de eersten, gepleit voor het instellen van onafhankelijk extern toezicht. Extern toezicht dat bij voorkeur wordt ondergebracht bij de Autoriteit Financiële Markten. Essentieel voor een geloofwaardig onafhankelijk toezicht is wat ons betreft dat de externe toezichthouder niet door de politiek geregeerd wordt en een breed draagvlak moet kennen. Verder zijn wij van mening dat wij zoveel mogelijk aansluiting moeten zoeken bij de internationale regelgeving.

Tax and Legal Services (TLS) zag de omzet over het afgelopen boekjaar stagneren op EUR 198 miljoen: een daling van 1%. De activiteiten van Tax hebben zich, zeker nu ook al het extra werk in het kader van de belastingherziening is weggevallen, het afgelopen jaar gestabiliseerd, meldt lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van de belastingadviespraktijk Gert van Veen. Mede onder druk van de EU is er sprake van een teruglopende aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland. Deze teruglopende aantrekkelijkheid wordt veroorzaakt door een complex van factoren zoals de strenge en vaak slecht doordachte fiscale wetgeving, het de facto wegvallen om van de fiscus zekerheid voorafte krijgen (geen poldermodel in fiscaal Nederland) en de grote onzekerheid bij bedrijven over de toekomst van het Nederlandse concern financieringsregime. Dit alles heeft zijn weerslag op de TLS-praktijk en zal ook de komende jaren zijn invloed hebben.

Bij het kleinste praktijkonderdeel Corporate Finance & Recovery (CFR) steeg de omzet met 27% ten opzichte van het vorige boekjaar naar EUR 27 miljoen.. Door de betrokkenheid bij een aantal omvangrijke transacties in het boekjaar kon dit bedrijfsonderdeel, ondanks de vermindering van het aantal fusies en overnames, behoorlijk groeien. Ook wordt er door ondernemingen die in de gevarenzone zitten, of dreigen daarin te komen, in toenemende mate een beroep gedaan op de specialisten van de Business Recovery groep van CFR,licht Nijhuis de groei verder toe.

Medewerkers
Het aantal medewerkers (FTE) van PricewaterhouseCoopers bedroeg op 30 juni jl. 4510 personen een stijging van 5,5 % ten opzichte van boekjaar 2001/2002. Wereldwijd werken bij PricewaterhouseCoopers 125.000 mensen in 142 landen.

Verwachtingen boekjaar 2002/2003
De Raad van Bestuur verwacht dat omzet en resultaat over het lopende boekjaar 2002-2003 op hetzelfde niveau zullen liggen als in het boekjaar 2001-2002, mede gezien de verwachte aanhoudende stagnatie van de economie.

Jos Nijhuis: Wij zijn werkzaam voor een grote diversiteit aan ondernemingen en organisaties, van klein tot heel groot, van lokaal tot internationaal. Wij merken daardoor wat de staat van de economie is en zien dat ook terug in de vraag naar onze diensten en producten.Voor het eerst zagen wij in de afgelopen maand enig teken van licht herstel, maar een zwaluw maakt de lente niet, zeker niet in deze tijd van het jaar. Wij verwachten dan ook voor dit boekjaar voor onze organisatie een vergelijkbare omzet en resultaat als het afgelopen boekjaar.

Ook in dit boekjaar zal PwC actief deelnemen aan de discussie die er opgericht is het herstel in onze branche te herstellen. Van groot belang daarbij is dat die discussie een zakelijke blijft en dat men zich niet laat meeslepen door de emoties van het moment en tot regelgeving besluit die veel te ver doorschiet en waarmee niemand, en zeker de kleinere en middelgrote ondernemingen niet, is gediend. Zo verwerpen wij de ideeën die bij sommige leven dat er een strikte scheiding zou moeten komen tussen enerzijds de accountants en anderzijds de professionals zoals belastingadviseurs en corporate finance specialisten, waarmee van oudsher in het belang van de kwaliteit van de dienstverlening, al wordt samengewerkt. Niemand is daarmee gediend. Aan de andere kant verwelkomt PwC voorstellen, zoals de diverse voorstellen die recent door de Enquêtecommissie Bouwnijverheid zijn gedaan, die er op gericht zijn om op een constructieve en werkbare manier het vertrouwen te herstellen