Gemeente Alkmaar


Gemeenten in Noord-Kennemerland besteden gezamenlijk reïntegratietrajecten uit

Alkmaar, 18 december 2002

Vandaag ondertekenden wethouders van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer de contracten voor de inkoop van reïntegratietrajecten bij private partijen. De gemeenten gaan met ingang van 1 januari 2003 reïntegratietrajecten inkopen bij Alexander Calder Arbeidsintegratie, Argonaut BV, Faktor 2 Reïntegratie BV, KLIQ Reïntegratie BV en TMP Worldwide Recourcing BV. De contracten zijn het resultaat van een Europese aanbestedingsprocedure die gevoerd moet worden volgens de Structuur Uitvoering Werk en Inkomen. Met de aanbesteding is in totaal een bedrag gemoeid van zo'n 3 miljoen euro.

De gemeente is verantwoordelijk voor de reïntegratie van inwoners met een uitkering Abw, Ioaw en Ioaz, en oud- en nieuwkomers (na inburgering). Tevens is het de taak van de gemeenten om zich in te spannen voor de reïntegratie van niet- uitkeringsgerechtigden (Nug-gers) en Anw-ers. Inwoners die tot deze doelgroepen behoren kunnen een beroep doen op trajectbemiddeling. Met de aanbesteding beoogt de wetgever meer marktwerking te creëren waardoor het voor gemeenten mogelijk is om tegen concurrerende prijzen inwoners uitzicht te bieden op een hernieuwde start op de arbeidsmarkt.

Praktische hulp en ondersteuning
Bij reïntegratietrajecten moet worden gedacht aan het bieden van praktische hulp en ondersteuning aan mensen om het mogelijk te maken opnieuw actief te worden op de arbeidsmarkt. Zo worden onder meer praktijkstages georganiseerd, sollicitatietrainingen gegeven, wordt begeleiding geboden bij schuldsanering of kinderopvang en krijgen mensen een cursus in het maken van keuzes.

Maatwerk
De acht deelnemende gemeenten hebben in totaal ruim 850 reïntegratietrajecten te vergeven aan de private partijen. Alkmaar neemt daarvan zo'n 70 procent voor haar rekening. Daarbij is de afspraak gemaakt dat aan elk reïntegratiebedrijf minimaal 50 trajecten worden uitbesteed. Op basis van individuele gesprekken die medewerkers van de gemeenten met hun cliënten hebben gevoerd is een overzicht gemaakt van de totale behoefte aan reïntegratietrajecten. Er is door de gemeenten dan ook bewust gekozen om met vijf bedrijven in zee te gaan omdat deze met elkaar kunnen voorzien in de wensen en behoeften van de inwoners van de acht gemeenten. Tegelijk biedt het werken met meerdere bedrijven maximale flexibiliteit - er is immers meer keus - en daarbij kan de continuïteit in de dienstverlening worden gewaarborgd. De bedrijven kunnen immers inspelen op snelle ontwikkelingen op het gebied van reïntegratie in de private markt.

Evaluatie
De aanbesteding van de reïntegratietrajecten geldt voor de duur van een jaar, met een optionele verlenging van twee keer een jaar. Er wordt tussentijds minimaal tweemaal per jaar geëvalueerd. Daarbij wordt onder meer gelet op zaken die te maken hebben met zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de dienstverlening. Afhankelijk van de bevindingen wordt besloten over de voortgang van de uitbesteding.

Abw = Algemene Bijstandswet
Ioaw = Wet inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers
Ioaz = Wet inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen
Anw = Algemene nabestaandenwet