NFO TRENDBOX BV


Vroeger was Kerstmis leuker

Acht van de tien Nederlanders vinden Kerstmis de laatste jaren een commercieel feest geworden. Ten opzichte van vorig jaar is dit percentage gestegen met 6%. Het Kerstfeest wordt 'Amerikaanser' vindt 65%, terwijl het feest voor 36% van de Nederlanders teveel familieverplichtingen schept. Bijna vijf op de tien Nederlanders vinden de kerstinkopen ieder jaar weer 'een hoop gedoe'. Dit blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoekbureau NFO Trendbox zowel in 2000, 2001 als dit jaar heeft uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 500 personen in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Evenals vorig jaar vindt een kwart van alle Nederlanders Kerstmis niet meer zo leuk als vroeger. Wederom is deze mening sterk bepaald door leeftijd: hoe ouder men is, des te meer men vindt dat de sfeer van het hedendaagse Kerstfeest het niet haalt bij wat men van vroeger gewend is. De 50-plussers zijn daarbij het meest uitgesproken; 39% van hen is het eens met de stelling 'Kerstmis is niet meer zo leuk als vroeger' (tegen 34% vorig jaar).

Minder feestdagen in december?
Voor twee op de tien Nederlanders zou het aantal feestdagen in december mogen worden teruggebracht; een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Met name 65-plussers zijn deze mening toegedaan. Overigens zou de tweede Kerstdag in dat verband niet mogen worden opgeofferd; slechts 9% is er een voorstander van tweede Kerstdag af te schaffen (hetgeen vrijwel identiek aan vorig jaar is).

Kerst overslaan?
Hetzelfde geldt voor het eventueel overslaan van het Kerstfeest: 83% is het niet eens met de uitspraak 'Kerstmis hoeft wat mij betreft niet ieder jaar te worden gevierd', zolang de twee vrije dagen maar blijven'(ten opzichte van 85% vorig jaar). Toch is ruim één op de tien Nederlanders wel te porren voor dit idee. Met name voor mensen in de leeftijd van 50 t/m 64 jaar zou Kerstmis niet een jaarlijks terugkerend ritueel hoeven te zijn. Uiteindelijk zou 11% van de Nederlanders de maand december het liefst willen overslaan (met name senioren en éénpersoons huishoudens), hetgeen een stijging van 3% is ten opzichte van vorig jaar.

Naar de kerk?
Ruim één op de drie Nederlanders is zeker van plan om met Kerstmis naar de kerk te gaan; 10% twijfelt en 52% gaat zeker niet. 5% van de mensen die normaal nooit naar de kerk gaan zullen dat met het Kerstfeest zeker of waarschijnlijk wel gaan doen.

Kerstpakketten
Het geven van kerstpakketten vindt 22% van de Nederlanders niet meer van deze tijd. Degenen die ieder jaar een kerstpakket ontvangen (61%) denken hier genuanceerder over: 19% van hen is het eens met de betreffende stelling. Van de Nederlanders die nooit een kerstpakket krijgen (23%) vindt 26% een dergelijke traktatie met Kerstmis uit de tijd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: NFO Trendbox b.v.,
telefoon 020 - 669 44 14

Lex de Witt
onderzoeksdirecteur
lex.dewitt@nfoeurope.com

Of een bezoek brengen aan onze website; www.trendbox.nl

18 dec 02 12:55