Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-296

Den Haag, 18 december 2002

Minister Hoogervorst maakt financieringsvoornemens 2003 bekend

De financieringsbehoefte voor 2003 wordt geraamd op 28 miljard euro en zal worden gedekt door de uitgifte van een nieuwe 3 jarige lening, een nieuwe 10-jarige lening en heropening van een lening met een looptijd van 2, 4 of 5 jaar. Met het oog hierop maakt Minister Hoogervorst van Financiën de emissiekalender voor 2003 bekend.

Emissiekalender voor staatsleningen in 2003

Zoals gebruikelijk zal de emissie van staatsleningen in 2003 plaatsvinden op de tweede dinsdag van de maand. Per kwartaal zal de kalender nader worden ingevuld.

Emissies in 2003

In 2003 zal zowel een nieuwe 3-jarige als een nieuwe 10-jarige lening worden uitgegeven. Beide leningen zullen in de loop van het jaar regelmatig worden heropend en het streefbedrag voor iedere lening afzonderlijk is tenminste 10 miljard euro. Indien en voorzover nog geen 10 miljard euro uitstaat, zal de liquiditeit worden gegarandeerd door een repo-faciliteit die ter beschikking staat aan Primary Dealers. De uitgiftes zullen plaatsvinden via MTS Amsterdam, volgens het toonbanksysteem via de Primary Dealers voor Nederlandse staatsleningen. MTS Amsterdam is het elektronisch handelsplatform voor Nederlandse staatsleningen. In lijn met het beleidskader voor de komende jaren, zal in 2003 tevens een lening met een resterende looptijd van 2, 4 of 5 jaar opnieuw worden geopend. Voor meer informatie over staatsleningen en Primary Dealers wordt verwezen naar de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.


Op 14 januari zal de eerste uitgifte van de nieuwe 10-jarige lening plaatsvinden. De couponrente wordt bekendgemaakt op woensdag 8 januari. De vervaldatum is 15 juli 2013 (lange eerste coupon). Op 11 februari zal de eerste uitgifte van de nieuwe 3-jarige lening plaatsvinden en woensdag 5 februari zal de couponrente worden bekendgemaakt. De vervaldatum is 15 juli 2006 (lange eerste coupon). Het volume van iedere emissie bedraagt 2 à 3 miljard euro.

DTC's in 2003

Tweemaal per maand vindt een veiling plaats van DTC's, waarbij in beginsel iedere eerste en derde maandag twee programma's zullen worden geveild. De eerste veiling zal plaatsvinden op maandag 6 januari. De kalender staat vermeld op de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.