ZORGVERZEKERAAR DSW

DSW ondertekent verboden overeenkomsten met fysiotherapeuten

Zorgverzekeraar DSW te Schiedam, zal vanmiddag om 15:30 uur in Schiedam de overeenkomsten ondertekenen met de eerste fysiotherapeuten die boven het wettelijk vastgestelde maximumtarief mogen declareren. Al jaren streven de fysiotherapeuten zonder succes naar een aanpassing van hun tarieven die inmiddels ver onder de norm zijn komen te liggen.
Zorgverzekeraar DSW is tot deze opmerkelijke stap van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' gekomen doordat steeds meer fysiotherapeuten het vak de rug toekeren omdat de kosten van de praktijkvoering en de verplichte kwaliteitsprogramma's niet meer zijn op te brengen. Ook wordt het steeds moeilijker om fysiotherapeuten te vinden voor vestiging in Vinexlocaties, dit vanwege de hoge prijzen voor onroerend goed. Volgens DSW stevent Nederland af op een tekort aan fysiotherapeuten als de huidige problemen niet tijdig worden onderkend en opgelost.
Nog recent bereikten de fysiotherapeuten, het CTG en de Zorgverzekeraars verenigd in ZN overeenstemming over een eerste tariefsverhoging. Het ministerie gaf daarvoor echter geen toestemming.
DSW past deze tariefsverhoging ondanks het wettelijke verbod wel toe. Indien het tarief niet op een aanvaarbaar niveau komt, blijven straks alleen nog de fysiotherapeuten over die middels 'creatief declareren' hebben overleefd. Ook daarvan kent DSW reeds een aantal voorbeelden. Nog onbekend is of de overheid of de ECD tot vervolging van DSW en de betrokken fysiotherapeuten zal over gaan. Ook is onbekend of andere zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen.

Informatie voor de pers:
Zorgverzekeraar DSW
's Gravenlandseweg 555
3100 AD SCHIEDAM

Raymond H.A. Nyns
Directiesecretaris, tel 010- 2466 421

---
18 dec 02 14:49