Gemeente Breda

Persberichten

18-12-2002

College start discussie over veiligheidsbeleid

Het college van burgemeester en wethouders wil een impuls geven aan de samenwerking met burgers, maatschappelijke organisaties, politie en justitie om de veiligheid in de stad te verhogen. In de nota 'Partnerschap in veiligheid' levert het college de bouwstenen voor een gemeentebreed veiligheidsbeleid. De notitie is bedoeld als basis voor een discussie met de raad.

Het college stelt vast dat er al veel gebeurt op het gebied van veiligheid in Breda. Toch constateert zij dat er nog te vaak langs elkaar heen wordt gewerkt. De gemeente wil zijn verantwoordelijkheid nemen en activiteiten en projecten beter op elkaar afstemmen, zodat de effectiviteit van de maatregelen toeneemt. In het bijzonder geldt dit voor activiteiten ter voorkoming en bestrijding van jeugdoverlast en - criminaliteit, druggebruik en drugsoverlast, geweld en onveiligheid in de eigen leefomgeving. Een van de speerpunten van beleid is de versterking van de coördinerende rol die de gemeente heeft bij de aanpak van jeugdoverlast en criminaliteit, zowel voor wat betreft het voorkomen als het bestrijden hiervan.
Een ander speerpunt is de handhaving van wetten en regels. Ook hiervoor zal een gemeentebreed plan worden opgesteld.

Het college stelt de raad voor om te beginnen met het opstellen van wijkveiligheidsplannen. In aansluiting op het succesvolle Valkenberg-Station (VAST-)project zou hiermee een start gemaakt kunnen worden in dit gebied, waaronder niet alleen het Station, het Valkenberg, maar ook de Spoorbuurt en Slingerweg en omgeving valt.

Niet alleen op wijkniveau, maar ook op stedelijk niveau moet er een samenhangend veiligheidsplan worden gemaakt. Voor alle plannen geldt dat er een gerichte aanpak moet komen van de veelplegers die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de overlast en criminaliteit in Breda.

Breda, 18 december 2002