Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Antwoord Liikanen op vragen over KPNQwest

Datum: 18 December 2002
Bijlage: Microsoft Word Document Antwoord Liikanen namens de Europese Commissie.

Op 24 oktober heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over de bedreigingen van de continuïteit van netwerken en de rol hierin van de Commissie. Dit naar aanleiding van de de situatie eerder dit jaar waarin KPNQwest verkeerde. Leest u hieronder de vragen en in de bijlage het antwoord van de Commissie:


1. Het plotseling wegvallen van een bedrijf zoals KPNQwest kan ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van de infrastructuur.Is de Commissie bekend dat er een dreiging was dat het netwerk van KPN Qwest uit de lucht gehaald zou worden?


2. Een aantal van de onderdelen van het KPN glasvezel netwerk zijn verkocht. Dit heeft gevolgen voor de toegang en het functioneren van pan-Europese netwerken. Wie bewaakt in de EU de integriteit van netwerken?


3. Welke mogelijkheden voor beleidsbeïnvloeding heeft de Commissie?

4. Is het bewaken van de integriteit van netwerken een onderdeel van de op te richten Cyber Security Task Force, en zo nee, moet dit hiervan een onderdeel uitmaken volgens de Commissie?


5. Komt de Commissie met aanvullende voorstellen (bijvoorbeeld uitbreiding van de Cyber Security Task Force) om deze eventualiteiten het hoofd te bieden?