Provincie Friesland

PERSBERICHT

Datum: 17 december 2002
Nummer: 214

VERDELING ISV-GELDEN BODEMSANERING

Het college van Gedeputeerde Staten heeft de verdeling van de zogenaamde ISV-gelden (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) opnieuw vastgesteld. Het besluit is nodig omdat door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijk Ordening en Milieu minder middelen zijn toegekend dan door de provincie is aangevraagd. De ISV-gelden waarover nu door GS is besloten hebben betrekking op de financiering van bodemsaneringen.

De ISV-gelden worden één maal in de vijf jaar door het ministerie van VROM beschikbaar gesteld. In verband met de invoering van deze systematiek gaat het nu om de periode 2000 tot en met 2004. De ISV-gelden worden vervolgens door de provincie toegekend aan de vijf ISV-programmagemeenten (Dongeradeel, Franekeradeel, Heerenveen, Smallingerland en Sneek) op basis van een door deze gemeenten ingediend programma's. De overige 25 gemeenten komen ook voor deze gelden in aanmerking; zij hebben éénmaal per jaar de mogelijkheid aanvragen voor een ISV-subsidie van bodemsaneringsprojecten in te dienen. Voor alle volledigheid wordt opgemerkt dat de gemeente Leeuwarden haar eigen ISV-budget heeft.

Voor de saneringen in genoemde 30 gemeenten is nu in totaal ¤ 5.135.794 beschikbaar tot aan 2004. Daarnaast is er een bedrag van ¤ 1.540.738 beschikbaar waarvoor verplichtingen aangegaan mogen worden, maar waarvan de uitbetaling na 1 januari 2005 plaats kan vinden. Deze bedragen zijn al met al niet toereikend, de provincie heeft bij het ministerie om ¤ 12,8 miljoen aangevraagd. De provincie heeft dan ook bezwaar aangetekend tegen de te lage toekenning.

De lagere toekenning heeft met name gevolgen voor de vijf programmagemeenten, zowel voor de reeds in 2000 ingediende basisprogramma's als de in 2001 toegezonden aanvullingen daarop. Alle in deze programma's opgenomen locaties zijn 'tegen het licht gehouden' en de financiële pijn is over de gehele groep van 30 gemeenten verdeeld.

Voor de 25 projectgemeenten is ook minder bodemsaneringgeld in het kader van ISV beschikbaar. Afhankelijk van de aard en omvang van de subsidieaanvragen zullen deze gelden per 1 maart 2003 en 1 maart 2004 voor deze groep gemeenten worden verdeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie en Externe Betrekkingen, tel (058) 2925 735