Gemeente Nieuwegein

College stelt ambitieniveaus klimaatbeleid vast

Het college van de gemeente Nieuwegein heeft gekozen voor een aantal ambitieniveaus bij de vervolgaanpak van het klimaatbeleid. Het gaat daarbij om inspanningen die bijdragen aan de vermindering van het broeikasgas CO2. De ambitieniveaus zijn gebaseerd op een klimaatscan. Dat is een instrument waarmee relevante klimaatgegevens worden verzameld. De komende tijd worden de ambitieniveaus uitgewerkt in concrete projecten.

In juni 2002 heeft de gemeente Nieuwegein een intentieverklaring ondertekend, waarmee zij heeft aangeven dat Nieuwegein zich zal inspannen om de CO2 uitstoot te verminderen. Dat vond plaats tijdens de klimaatconferentie van de provincie Utrecht. Voor het klimaatbeleid zijn onder andere de volgende gemeentelijke beleidsterreinen relevant: ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, bedrijfshuisvesting, en verkeer en vervoer. Om het klimaatbeleid voor de gemeente verder in te kunnen vullen, is er een klimaatscan gemaakt. Daarin is een beeld geschetst van de huidige situatie van de uitvoering van het klimaatbeleid, is aangegeven hoe dit beleid kan worden geĂŻntensiveerd en is een advies gegeven over het toekomstige klimaatbeleid. De klimaatscan is ontwikkeld door de Nederlandse organisatie voor energie en milieu (Novem) van het Ministerie van Economische Zaken.

Op basis van de klimaatscan heeft het college gekozen voor ambitieniveaus voor de verschillende beleidsterreinen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de inzet van duurzame energiebronnen bij nieuwbouwprojecten en bedrijventerreinen, zoals Het Klooster, en om energiebesparende acties gericht op woningbezitters.

Om de ambitieniveaus te bereiken, is samenwerking nodig met verschillende partijen zoals woningbouwverenigingen, koepelorganisaties van bedrijven. Deze organisaties worden de komende tijd benaderd zodat de ambities kunnen worden uitgewerkt in concrete projecten.

Invoerdatum 18-12-2002