Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

navigatie

Elektronische handtekening voor de overheid een feit

18 december 2002

Op 17 december is het stamcertificaat van de Public Key Infrastructure (PKI) voor de overheid officieel gecreëerd. Hiermee is de PKI voor de overheid een feit. Het gebruik van een elektronische handtekening binnen de Nederlandse overheid is nu mogelijk. De Taskforce PKI heeft in een zwaar beveiligde omgeving van PinkRoccade Megaplex het stamcertificaat uitgegeven.


---

Public Key Infrastructure is een voorziening die de zekerheid geeft dat elektronische communicatie tussen overheden, bedrijven en instellingen veilig en vertrouwelijk kan plaatsvinden. Binnen PKI zijn drie functies mogelijk.


1. Identificatie, zodat de geadresseerde met zekerheid weet wie de afzender is;

2. De elektronische handtekening, waarmee de ondertekenaar aangeeft de inhoud van een stuk te onderschrijven;

3. Encryptie, waarmee een bericht wordt versleuteld en onleesbaar is voor derden.

De realisatie van het stamcertificaat is het hart van de infrastructuur. Door hierbij aan te sluiten kunnen alle overheidspartijen op een veilige, eenduidige en gebruiksvriendelijke wijze met elkaar en met hun klanten communiceren. Hiermee wordt vermeden dat burgers en bedrijven straks een digitale sleutelbos nodig hebben

De opdracht van de Taskforce PKI overheid is hiermee volbracht. De Taskforce zal echter niet opgeheven worden maar zich in twee delen opsplitsen. Er is een Policy Authority (in oprichting) die de betrouwbaarheid en continuïteit van het vastgestelde beleid zal waarborgen en zal bepalen welke partijen tot de PKI voor de overheid kunnen toetreden. Tevens zal er een informatiecentrum ingericht worden om organisaties te begeleiden bij de invoering van PKI voor de overheid.


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -