Socialistische Partij


Statenlid Roovers wil jurisprudentie afdwingen via BBA-zaak

13-12-2002 * Woensdag 18 december dient voor het gerechtshof in Den Bosch het hoger beroep van René Roovers, fractievoorzitter van de SP in de Brabantse Staten en nummer 14 op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. Roovers werd eerder dit jaar schuldig bevonden aan schending van zijn geheimhoudingsplicht. Hij is in hoger beroep gegaan om jurisprudentie af te dwingen.

Op 18 juni vorig jaar maakte Roovers geheime stukken openbaar aan een aantal maatschappelijke organisaties over de verkoop van het Brabantse busbedrijf BBA aan het Franse Vivendi (CGEA), ondanks dat hij door Gedeputeerde Staten werd gedreigd met gevangenisstraf. Roovers: Steeds vaker legt de overheid volksvertegenwoordigers geheimhouding op en gaat zij op de stoel van de ondernemer zitten. Dit tast de democratie aan. De volksvertegenwoordiger wordt buitenspel gezet en monddood gemaakt. Er moet op dit gebied jurisprudentie komen. Het Statenlid betreurt dat degenen die eigenlijk in het beklaagde bankje moeten zitten, Gedeputeerde Staten met verantwoordelijk gedeputeerde Boelhouwer, vroom aan de kant staan.

De verdediging, gevoerd door mr. Jean Louis van Os, roept commissaris van de Koningin mr. F. Houben en de voorzitter van de Ondernemingsraad van de BBA W. van Oosterwijck op als getuigen.

De zaak dient voor het ressortpakket in Den Bosch, woensdag 18 december om 13.30 uur.

Zie ook Nieuwsbericht over de publicatie van geheime stukken door René Roovers 18 juni 2001
Zie ook Tribune-artikel over de BBA-affaire 16 februari 2001