Ingezonden persbericht


In het OM magazine van deze maand:

Een berg in de mist: imago OM onderzocht

Deskundig maar ook traag, ontoegankelijk en gesloten. Dat is het beeld dat de Nederlandse bevolking heeft van het Openbaar Ministerie. Dit blijkt uit een begin dit jaar gehouden imago-onderzoek . Uit het onderzoek blijkt ook dat de kennis van wat het OM is en wat het OM doet beperkt is. Informatie over het OM wordt vooral verkregen via berichtgeving door de media. Een mooie metafoor die uit het onderzoek opduikt is de volgende: ,,Het Openbaar Ministerie is net een berg in de mist: hij is er wel, maar je ziet hem niet." Het imago-onderzoek wordt beschreven in het decembernummer van het maandblad Opportuun.

'Wij kunnen de problemen van de samenleving niet oplossen'

Hans Blok (64) is wel eens omschreven als 'het oog van de orkaan'. Een oase van rust in een turbulente omgeving. Bescheiden en rustig, maar als het moet uiterst gedecideerd. Zijn misschien belangrijkste wapen: een ontwapenende, droge humor. Die laat zich met geen duizend managementcursussen aanleren, maar is wel uiterst effectief. Bijna veertig jaar diende mr. J.A. Blok het Openbaar Ministerie (OM). Veertig jaar waarin hij opklom van raio tot substituut-officier, officier, hoofdofficier en tenslotte procureur-generaal. Deze tocht voerde hem langs de parketten Den Bosch, Middelburg, de Nederlandse Antillen, Den Haag, Groningen en het Parket-Generaal. Een leven in dienst van het recht en in de schaduw van Vrouwe Justitia. Voor een keer: Hans Blok op de voorgrond.

Mirjam Warnaar, officier van justitie Amsterdam
Zaak: Angelique van Osch
Eis: twaalf jaar wegens doodslag
Arrest: zestien jaar voor moord

'Openen graven misschien wel de moeilijkste beslissing'

Officier van justitie Mirjam Warnaar werd in november 2000 vrijwel onmiddellijk na de verdwijning van Angelique van Osch door de recherche op de hoogte gesteld. 'Men voelde meteen aan dat er in deze zaak iets fout zat. De moeder van Angelique had aangifte gedaan van de verdwijning en het verhaal van de echtgenoot bleek al heel snel niet te kloppen'.

COLUMN
Mr.J.L. de Wijkerslooth,
voorzitter van het College
van procureurs-generaal

DE DOODSTRAF IS GEEN ONSJE MÉÉR

337 Amerikanen verdronken in hun bad in 1998. Er kwamen er 352 om het leven door een val van een ladder of steiger. Volgens de officiële statistieken waren 379 sterfgevallen het gevolg van 'legal intervention'. Met die versluierende terminologie wordt bedoeld het doodmaken van overheidswege, waaronder de voltrekking van de doodstraf.

De roep om de herinvoering doodstraf heeft onlangs weer geklonken, zij het gedempt en kortstondig. Daarbij valt op dat die roep klinkt in een context waarin van allerlei kanten op strengere straffen wordt aangedrongen. De doodstraf wordt zo als het ware geplaatst in de reeks die begint met de voorwaardelijke geldboete en via de tijdelijke gevangenisstraf eindigt bij de levenslange gevangenisstraf. Zo gepresenteerd betekent de doodstraf eenvoudigweg een verbreding van het bestaande straffenarsenaal. Levenslang, maar dan een onsje meer.

De volledige tekst van deze en andere artikelen vindt u op www.om.nl