Redactie Elsevier


---

* PERSBERICHT *

---

Aznar hekelt visumbeleid Nederland

Premier Aznar van Spanje heeft felle kritiek op het Nederlandse visumbeleid. Volgens hem komen tienduizenden mensen op een toeristenvisum naar Nederland, om door te reizen naar Spanje.

Door

José María Aznar, premier van Spanje, heeft felle kritiek op het visumbeleid van Nederland. Dat zegt hij in een interview in het kerstnummer van het weekblad Elsevier, dat op woensdag 18 december verschijnt. Tienduizenden zouden volgens Aznar op een toeristenvisum naar Nederland komen, om door te reizen naar Spanje.

'In Spanje komen meer mensen illegaal via de lucht binnen dan via de zee. Maar in de lucht verdrinkt niemand. Dus dat is geen nieuws. Hoeveel mensen komen er wel niet via Amsterdam naar Spanje? Speciaal uit Ecuador. Het gaat om absoluut schandalige verhoudingen. Er zijn organisaties die dat keurig voorbereiden.'

Jaarlijks geven Nederlandse consulaten in het buitenland ongeveer 450.000 visa af. Met deze visa hebben reizigers vrij toegang tot de elf Schengenlanden, waaronder Spanje. Een deel van degenen die op een visum binnenkomen, keert niet terug en verdwijnt in de illegaliteit. Nederland geldt in ontwikkelingslanden als relatief soepel in het verlenen van visa doordat - anders dan in de andere Schengenlanden - de bewijslast bij het weigeren van een visum niet bij de aanvrager ligt, maar bij de Nederlandse overheid. Een nieuwe visumwet, die onder meer de bewijslast van de echtheid van documenten bij de aanvrager zou leggen, was voor dit jaar aangekondigd, maar is er niet gekomen.