Gemeente Leeuwarden

Rijk geeft Kanjersubsidie voor pijpen, walmuren en kelders binnenstad

bns voorstreek aanlichten pijpen 10 Staatssecretaris van Cultuur, mr. drs. Cees van Leeuwen, heeft vandaag een kanjersubsidie toegekend aan de gemeente Leeuwarden. Dit gebeurde in de Pieterskerk in Leiden. Wethouder Gerrit Krol nam het bedrag ter grootte van 910.835,81 in ontvangst. De subsidie werd gegeven voor de restauratie van een aantal cultuurhistorische waardevolle pijpen, walmuren en kelders in de binnenstad.

Het rijk heeft voor de restauratie van grootschalige monumenten een zogenaamde kanjersubsidieregeling. Totaal was er nu een extra bedrag van 29,6 miljoen beschikbaar. Gemeenten konden projecten indienen om voor subsidie in aanmerking te komen.

Eind januari 2001 had Leeuwarden al een kanjersubsidie gekregen voor twee grootschalige monumenten. Voor een totaalbedrag van 1.693.339,41. Voor de Grote of Jacobijnerkerk werd het maximale bedrag (70%) toegekend. Voor de pijpen, walmuren en kelders in de binnenstad werd toen slechts een deel van het maximale subsidiebedrag (60%) toegekend. De pot was namelijk op. Het resterende bedrag - 910.835,81 is nu toegekend.

Wethouder Krol toonde zich zeer tevreden met het ter beschikking gestelde bedrag.