Dienstenbond CNV

Vooruitgang overleg Sligro/Prisma
18-12-2002

Op 5 december ontvinggen de leden bij Sligro/Prisma een mailing van bestuurder Aletta Bulsink over de moeizame harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden Sligro en Prisma. Sindsdien is er enige vooruitgang geboekt.

De strekking op 5 december was dat veel informatie op dat moment ontbrak en dat er alleen maar verslechteringen werden voorgesteld. Op 16 december hebben wij weer gesproken met Sligro. Er is nu sprake van enige vooruitgang. Heikele punten in het overleg zijn de voorstellen met betrekking tot het salaris, de werk-en pauzetijden, en de 22 ATV-dagen.

Salaris
Voor wat betreft het salaris stelde Sligro voor om de loonschalen van Prisma af te schaffen en de CAO-schalen toe te passen; het bovenmatige deel zou dan in een bevroren toeslag worden 'gegarandeerd'. Tijdens ons overleg op 16 december heeft Sligro dit voorstel ingetrokken. Aan het huidige salaris wordt niet getornd. Dat neemt niet weg dat wij nog steeds in discussie zijn over het perspectief dat u had met betrekking tot uw beloning. Daarover moeten wij een volgende keer verder spreken.

Wel heeft Sligro erkend dat bij werknemers die aan kunnen tonen dat aan hen een bepaald perspectief is toegezegd, deze toezegging dient te worden nagekomen.

Pauzes
Over de koffie-, thee- en lunchpauzes hebben wij u niets anders te melden dan dat Sligro ons heeft meegedeeld hierover nog geen definitief standpunt in te hebben genomen. Wij hebben uw argumenten terzake uitdrukkelijk naar voren gebracht en laten weten hoeveel bezwaren er zijn tegen een verandering van de huidige situatie.

Werktijden
Ook houdt Sligro nog onverminderd vast aan andere werktijden, waardoor sommigen de 22 ATV-dagen (op termijn) zouden kwijtraken of anderen op een andere wijze hun werktijden en privéleven anders zouden moeten combineren. Wij zijn van mening dat huidige werknemers van Prisma niet gedwongen kunnen worden om hun werktijden te veranderen. Sligro heeft echter aangegeven dat het binnen de totale holding onhandig is (bijvoorbeeld in verband met intern overleg) als niet iedereen op dezelfde tijden beschikbaar is.
Wij hebben aan Sligro gevraagd om de bezwaren tegen het handhaven van de huidige afspraken voor ons op papier te zetten en aan ons voorstellen te doen waarin wordt tegemoet gekomen aan de belangen van Sligro en die van u.

Hiernaast zijn er enkele andere punten die in het overleg belangrijk zijn:

1. Overwerk: wij hebben de informatie over het overwerk nog niet compleet en dus zijn we nog niet in staat om hierover passende afspraken te maken.

2. Jubilarissen: wij hebben voorgesteld dit punt te parkeren voor de huidige medewerkers van Prisma; dat wil zeggen dat wij hebben voorgesteld om bij de huidige medewerkers in het personeelsdossier een aantekening te maken dat bij 121/2-, 25 -en/of 40-jarig dienstjubileum de Prisma-vergoeding wordt toegekend.
3. Autoregeling: wij krijgen een overzicht waaruit moet blijken dat de werknemers die een lease-auto hebben/hadden op een passende wijze zijn gecompenseerd voor evt. verlies. Sligro heeft ons toegezegd dat niemand er op achteruit hoeft te gaan.
4. Wij hebben gevraagd naar de status van de carpoolregeling die op dit moment wordt aangeboden en dan met name de eis dat er minstens twee meerijders zouden moeten zijn. Dit is een voorwaarde die Sligro zelf heeft opgesteld (en die niet wordt ingegeven door de fiscus) ; Sligro heeft te kennen gegeven dat het aantal van twee meerijders niet keihard ligt. Verder hebben wij opgemerkt dat de vergoeding die de chauffeur zou krijgen (nl. 0,26 per kilometer voor de eerste 15.000 kilometers) naar onze mening jaarlijks geïndexeerd zou moeten worden en in ieder geval zou moeten voldoen aan de ANWB-normen en de maximale ruimte die de fiscus biedt (dat is nl. 0,28 per km).

5. De ziektekostenverzekering: Sligro heeft niet kunnen vinden dat deze niet geïndexeerd is. Vanaf 2002 verloont Sligro pas de salarissen van de werknemers van Prisma. Zij hebben dat gedaan op basis van de gegevens die zij van Prisma ontvangen hebben en daaruit bleek hen niet dat de werkgeversbijdrage niet geïndexeerd is. Wij hebben, door velen van u is dit naar voren gebracht, aangegeven dat in ieder geval gedurende twee jaar, maar mogelijk ook sinds een jaar of 3 geen indexatie heeft plaatsgevonden.

Op basis van de door Sligro toegezegde informatie zal het overleg op 16 januari en 30 januari a.s. worden voortgezet. Onze leden worden daarna zo snel mogelijk geïnformeerd.