Gemeente Groningen

woensdag 18 december:
Project PC voor Minima van start
woensdag 18 december:
Project PC voor Minima van start
Het college van B&W van de gemeente Groningen is vandaag akkoord gegaan met de uitvoering van de PC-regeling voor Minima met schoolgaande kinderen. Dit betekent dat ouders met een minimuminkomen èn schoolgaande kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar voor de helft van de prijs een computer kunnen aanschaffen. De andere helft van het bedrag komt voor rekening van de gemeente. De gemeente doet dit omdat zij het belangrijk vindt dat alle scholieren vertrouwd raken met het gebruik van computers. Dus ook kinderen van ouders die een te laag inkomen hebben om een computer aan te schaffen. De computer heeft een waarde van 1300,-. Ouders met kinderen die recht hebben op een computer betalen uiteindelijk zelf 650,-. De gemeente schiet het hele bedrag eerst voor, de koper lost vervolgens
3 jaar lang 18.- per maand af. Na drie jaar is de koper volgens dit principe van huurkoop daadwerkelijk eigenaar van de computer. Vanmiddag overhandigt wethouder Schuiling van Sociale Zaken de 1e PC aan een klant van de dienst Sociale Zaken en Werk. Deze overhandiging vormt de officiële start van het project en vindt om 16.00 uur plaats op het Stadhuis.
Klanten SOZAWE en andere minima
Het project PC voor Minima is bedoeld voor klanten van de dienst SOZAWE met schoolgaande kinderen èn voor andere mensen in de stad met een minimuminkomen en schoolgaande kinderen. De gemeenteraad van Groningen stelt 520.000,- beschikbaar voor het project. Rechthebbenden kunnen vanaf 6 januari tot en met 4 april 2003 en van 1 september tot en met 28 november 2003 een aanvraag indienen bij de centrale balie van de dienst SOZAWE aan de Eendrachtskade. De dienst stelt deze week haar klanten per brief op de hoogte van de regeling. Klanten die geïnteresseerd zijn kunnen vervolgens een informatiepakket aanvragen met daarin een aanvraagformulier. De overige minima worden met een advertentie in de Gezinsbode geïnformeerd. Ook zij kunnen vervolgens een informatiepakket aanvragen.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de aanschaf van een computer gelden enkele voorwaarden. Een rechthebbende dient: (1) Op 1 januari 2003 ingeschreven te staan als inwoner van de gemeente Groningen, (2) Eén of meer schoolgaande kinderen te hebben in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, (3) Een inkomen te hebben dat in de maand december 2002 niet hoger is dan de voor die persoon geldende bijstandsnorm, (4) Het bedrag van 18.- per maand te kunnen betalen, (5) Goede voorzieningen te hebben om de computer te kunnen installeren. Bij mensen met schulden kijkt de dienst SOZAWE of het totale aflossingsbedrag (aflossing schulden + aflossing computer) niet te hoog wordt. Mocht dit het geval zijn dan kan de betreffende persoon (nog) niet meedoen aan het PC-project.
Moderne, nieuwe PC
De mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor het PC-project ontvangen een moderne, nieuwe PC met toebehoren. Samen met de MetaMicro Pentium IV-computer levert de leverancier ook een PC-basiscursus. De leverancier installeert de computer bij de mensen thuis. Vervolgens hebben de gebruikers rechtstreeks toegang tot een helpdesk. Voor alle onderdelen geldt een garantie van drie jaar.