Ingezonden persbericht

gezamenlijk project van het Noordbrabants Museum in 'sHertogenbosch en het Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens in zusterstad Leuven, wordt de ontwikkeling van het thema door de eeuwen heen geschetst, van de late Middeleeuwen tot omstreeks het midden van de achttiende eeuw. In die periode werden iconografische tradities ontwikkeld waarbij de wisselwerking tussen kunstenaars uit zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden tot boeiende resultaten heeft geleid. Aan de hand van meer dan 150 belangrijke schilderijen en kunstvoorwerpen wordt duidelijk hoe belangrijk dit onderwerp voor onze voorouders was, hoe zij ermee omgingen en op welke wijze het Jaar, de Jaargetijden en de Maanden werden verbeeld. De kwetsbare en kostbare bruiklenen zijn afkomstig uit musea in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Oostenrijk.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie, geschreven door specialisten uit Nederland en België. Deze publicatie is van blijvende betekenis. In de essays worden verschillende aspecten van de iconografie van de maand- en seizoensvoorstellingen belicht. Voorts worden in het catalogusgedeelte alle 160 tentoongestelde werken op wetenschappelijke wijze beschreven en geïllustreerd. De publicatie, die 248 pagina's telt en 135 afbeeldingen in kleur en 90 in zwart/wit heeft, verschijnt bij Waanders Uitgevers te Zwolle. De gebonden editie kost ¤ 35,- In het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch is de fraaie paperback uitgave reeds vanaf vrijdag 20 november voor ¤ 24,50 te koop.

Aan de redacties:

Op donderdag 19 december 2002 vindt om 14.30 uur een speciale voorbezichtiging voor de pers plaats. Voor extra informatie over De Vier Jaargetijden kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie, tel. 073- 68 77 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl of met Ingrid van Berlo, medewerker communicatie, tel. 073 6877 808. Digitaal beeldmateriaal is reeds beschikbaar en wordt u op verzoek toegezonden.

Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 AB 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.