RAAD V DIERENAANGELEGENHEDEN

Overhandiging advies van RDA aan Odink

PERSBERICHT

Op 19 december 2002 zal de Raad voor Dierenaangelegenheden 'nieuwe stijl' haar eerste advies aanbieden. Het advies 'Een toetsingskader en toelatingsprocedure voor aanwijzing van nieuwe voor productie te houden vissoorten' wordt aangeboden aan ir. B.J. Odink, staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Tevens zal de staatssecretaris de website van de Raad openen.

De Raad beschrijft in haar advies op welke wijze getoetst kan worden of vissoorten, waarmee nog niet gekweekt mag worden in Nederland, hier vanuit welzijnsoogpunt op aanvaardbare wijze voor productiedoeleinden gehouden kunnen worden. Daarnaast adviseert de Raad in haar rapport over de te volgen toelatingsprocedure voor deze nieuwe vissoorten. Het advies van de Raad, dat op verzoek van het Ministerie van LNV is opgesteld, is van groot belang voor de Nederlandse viskweeksector. Gezien de teruglopende visbestanden in zee met de daaraan gekoppelde vangstbeperkingen en de behoefte aan een grotere diversificatie in het aanbod, bestaat er veel belangstelling voor het kweken van diverse vissoorten. Een aantal van de commercieel interessante vissoorten mag op dit moment echter niet in Nederland worden gekweekt. Alle diersoorten die in Nederland voor productiedoeleinden gehouden worden dienen op de lijst voor productie te houden dieren te staan. Een aantal vissoorten is niet in deze lijst opgenomen. De lijst kan worden uitgebreid met nieuwe diersoorten als gedocumenteerd kan worden aangetoond dat deze dieren gehouden kunnen worden op een vanuit welzijnsoogpunt aanvaardbare wijze. De Raad heeft hiertoe een toetsingskader voorgesteld. Het advies van de Raad vormt een belangrijke stap in de toelating van voor de viskweek commercieel interessante vissoorten die op dit moment nog niet voor productiedoeleinden gehouden mogen worden in Nederland.

De Raad voor Dierenaangelegenheden begon in 1993 als adviesorgaan voor vraagstukken op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Na een evaluatie van haar werkzaamheden werd in 2001 gekozen voor een andere aanpak. Dat resulteerde in de Raad 'nieuwe stijl'. De nieuwe aanpak van de Raad wordt gekenmerkt door een projectachtige benadering van vraagstukken. Werkgroepen met een wisselende samenstelling kunnen ad hoc bij elkaar geroepen worden. Hierdoor wordt de doorlooptijd aanzienlijk bekort. Daarnaast is er meer aandacht voor de toepasbaarheid van de adviezen van de Raad bij de beleidsvorming. Tevens wordt een groter belang toegekend aan de communicatie. De website (www.raadvoordierenaangelegenheden.nl en www.rda.nl), die ook op 19 december door ir. B.J. Odink zal worden geopend, is hier een voorbeeld van.

MEDEDELING VOOR DE PERS:

Graag nodigen wij een vertegenwoordiger van uw organisatie uit om bij de overhandiging van het advies aan en de opening van de website door ir. B.J. Odink aanwezig te zijn. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook na afloop bestaat de mogelijkheid om met de voorzitter van de Raad, prof. dr. C.J.G. Wensing, te praten. Daarnaast is de mogelijkheid om tijdens de aansluitende borrel zelf over de website van de Raad te surfen.

Datum en tijdstip: 19 december 2002, 16.00 tot 17.00 uur Locatie: Sondheim Salon, Fortis Circus Theater, Circusstraat 4, 2586 CW Den Haag
Inlichtingen: Mevr. Dr. Drs. I.D. de Wolf (tel: 070 3785258; fax: 070 3786336; email: I.D.de.Wolf@vva.agro.nl) en/of Mevr. R. Venema (tel:
070 3785266; fax: 070 3786336; email: R.Venema@vva.agro.nl)
Wij stellen het op prijs indien u ons, bij voorkeur zo spoedig mogelijk, laat weten of u 19 december aanwezig zult zijn.

Een samenvatting van het advies kan u desgewenst worden toegezonden.


09 dec 02 12:27