Rijksuniversiteit Groningen

Nieuw model voor de 'pre-Israelitische' samenleving ten tijde van de Exodus

De Exodus van het volk Israel wordt gedateerd tijdens de overgang van de Late Bronstijd naar de Vroege IJzertijd (1300-1100 voor Chr.). Deze periode, waarover relatief weinig bekend is uit historische bronnen, heeft tot grote controverses geleid binnen archeologische, theologische en historische kringen. Promovendus Eveline van der Steen onderzocht de hypothese dat de tribale samenleving uit de achttiende en negentiende eeuw na Chr. een model biedt voor de organisatie van de samenleving in die periode. Zo'n samenleving bestond uit een conglomeraat van stammen met een hoge mate van loyaliteit aan de eigen groep, flexibiliteit in bestaanswijze, territoriale mobiliteit en wisselende onderlinge verstandhoudingen. Van der Steen bestudeerde reisverslagen over de zuidelijke Levant van de achttiende en negentiende eeuw (na Chr.), die de basis vormen voor dit model. Verder analyseerde zij het archeologisch en literair-historisch materiaal uit de Late Bronstijd en Vroege IJzertijd. In Jordanië testte Van der Steen in april 2000 het bestaan van een voormalige handelsroute door de Zerqavallei uit in de praktijk. Uiteindelijk kwam zij tot een nieuwe hypothese voor de 'donkere eeuwen'. Stammen ten oosten van de Jordaan waren volgens haar actief betrokken in het internationale handelsnetwerk dat vanuit Egypte met Mesopotamië was opgezet. De instorting van het Egyptische Rijk aan het einde van de Late Bronstijd had grote repercussies voor de economie van deze stammen. Dit leidde tot veranderingen in de territoria van de stammen, waarbij een deel de Jordaan overstak en zich ten westen ervan vestigde, als de voorlopers van de latere Israëlieten.

Eveline J. van der Steen (Soest, 1957) studeerde archeologie aan de Universiteit Leiden. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden en bij de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Tegenwoordig werkt zij als tweede stadsarcheoloog in Delft en als parttime stadsarcheoloog in Hattem.

Datum en tijd

donderdag 19 december 2002, 13.15 uur

Promovendus

mw. E.J. van der Steen, tel. (015)212 01 18, e-mail: evdsteen@compuserve.com (werk)

Proefschrift

Tribes and territories in transition. The central east Jordan valley and surrounding regions in the late Bronze and early Iron ages: a study of the sources

Promotor

prof. dr. E. Noort

Faculteit

godgeleerdheid en godsdienstwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie