DIERENBESCHERMING

Erkenningsregeling voor Nederlandse dierenasielen

Persbericht

Dierenbescherming introduceert keurmerk
Erkenningsregeling voor Nederlandse dierenasielen

Den Haag, 16 december 2002 - De Dierenbescherming introduceert een erkenningsregeling, een soort keurmerk, voor dierenasielen. Asielen die in aanmerking komen voor de erkenning voldoen aan eisen die de Dierenbescherming stelt aan de zorg voor dieren en het personeelsbeleid. Op donderdag 19 december krijgen drie dierenopvangcentra (Dierenopvangcentrum Oss, Dierenopvang Rotterdam en Dierenopvang Schagen) als eerste in Nederland een officiële erkenning van de Dierenbescherming. De feestelijke uitreiking door directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming vindt om 11.30 uur plaats in Dierenopvang Maasland te Oss.

In 2001 startte de Dierenbescherming met een traject om de kwaliteit en de professionaliteit van alle 102 asielen, waar de Dierenbescherming mee samenwerkt, te verbeteren. Op dit moment zijn de verschillen tussen de dierenasielen erg groot. Zo zijn er kleinschalige asielen die vrijwel uitsluitend met vrijwilligers werken en grote professionele bedrijven met betaalde medewerkers. De Dierenbescherming wil meer helderheid en continuïteit voor zowel de asielen als de klanten van de dierenasielen en verwacht dat over vier jaar alle 102 asielen erkend zijn.

Om voor erkenning in aanmerking te komen dienen de asielen hun werkwijze en hun beleid voor onder meer de opname, verzorging en plaatsing van dieren en het personeelsbeleid in kaart te brengen. Daarnaast moet dit overeenkomen met de wettelijke eisen en aanvullende eisen gesteld door de Dierenbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat er afspraken worden gemaakt over het euthanasiebeleid van asielen en dat medewerkers en bestuursleden van de dierenasielen niet fokken of handelen met dieren en niet jagen. Asielen kunnen dit aantonen door beleid en werkwijzen schriftelijk vast te leggen in een asielprotocol. De Raad voor de Erkenning van Dierenopvangcentra Dierenbescherming, opgericht door de Dierenbescherming, besluit of een asiel erkend wordt. Deze asielen worden regelmatig in de praktijk gecontroleerd door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.


- einde bericht -