Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
16 december 2002


Promotie-onderzoek naar effecten verschuiving zorg van arts naar verpleegkundige
Verpleegkundig specialist goed alternatief voor zorg chronisch zieken

Verpleegkundig specialisten leveren gelijkwaardige en soms zelfs betere zorg aan chronisch zieke patiënten dan artsen. Dit zegt Bert Vrijhoef in zijn proefschrift "Is it Justifiable to Treat Chronic Patients by Nurse Specialists? Evaluation of Effects on Quality of Care" waarop hij donderdag 19 december hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht (UM). Patiënten blijken bovendien meer tevreden te zijn met zorg door verpleegkundigen dan door artsen.

In het onderzoek is gekeken naar het effect van het verschuiven van zorg voor mensen met diabetes type 2 en met COPD (een chronische luchtwegaandoening). De verschuiving vond plaats van arts naar verpleegkundig specialist als ook van ziekenhuis naar huisartspraktijk. Met de verpleegkundige als zorgverlener zijn patiënten meer tevreden; ze tonen meer kennis over de aandoening en vertonen daardoor adequater zelfzorggedrag. Ook het vroeg opsporen van COPD bij (ex)rokers in de huisartspraktijk blijkt adequaat door verpleegkundigen te kunnen worden uitgevoerd. Het lijkt erop dat dergelijke substitutie ook geschikt is voor andere ziektebeelden. Voor succesvolle implementatie is het echter wel van belang dat artsen, verpleegkundigen, en patiënten de noodzakelijke aanpassingen maken, zegt Vrijhoef.

Of deze verpleegkundige inzet leidt tot kostenbesparingen wordt momenteel onderzocht. Voor het verpleegkundige beroep kan verschuiving van zorg beschouwd worden als een verrijking. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de verpleegkundige inzet dient deze te worden geïnstitutionaliseerd en gelegaliseerd. Dit vergt aanpassingen in opleiding, salariëring, en wetgeving. Met de huidige ontwikkeling van een master-opleiding tot Advanced Clinical Nurse Practitioner speelt de Universiteit Maastricht hier actief op in.

Noot voor de pers:
Het proefschrift kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie van de UM, bereikbaar via 043 388 2044. Meer informatie over dit onderzoek geeft Bert Vrijhoef, tel. 043 3881551.
Voor urgente zaken buiten kantooruren is de afdeling Communicatie bereikbaar op 06 21275612. Mailto: pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl.