Ingezonden persbericht

Persbericht

17 december 2002

Drents Museum lanceert nieuwe internationale website www.bogpeople.org

Op 19 december 2002 om 15.00 uur wordt de museale website www.bogpeople.org, (over het veen en veenvondsten in Noordwest-Europa), officieel in gebruik genomen door de directeur van het Drents Museum in Assen. Het Drents Museum is initiatiefnemer van- en participant in de succesvolle internationale tentoonstelling The Mysterious Bog People en heeft in dat kader opdracht gegeven tot het bouwen van deze unieke site. www.bogpeople.org is in zijn genre de grootste in Europa en, als een van de eerste museale websites ter wereld, gestructureerd volgens de zogenaamde 'Dublin Core'. Volgens deze standaard is het mogelijk om direct gegevens uit te wisselen met andere sites. De site wordt in gebruik genomen op de archeologieafdeling van het Drents Museum, waar het vervolgens ook door bezoekers van het museum direct kan worden ingezien.

De meertalige website (Engels, Duits en Nederlands) gaat in op alle aspecten van het leven in de veengebieden in Noordwest-Europa. Veel aandacht wordt besteed aan de mensen in het veen, de religie, offers en vondsten. Ook alle gegevens over het beroemde meisje van Yde en haar Duitse tegenhanger Roter Franz staan uitgebreid op deze site. Daarnaast krijgt het wetenschappelijk onderzoek naar vondsten en reconstructies de aandacht die het toekomt. In grote lijnen wordt de inhoud van de internationale tentoonstelling The Mysterious Bog People gevolgd, maar op een aantal onderdelen bevat de site veel meer informatie dan de tentoonstelling kan bevatten. Er zijn veel audiovisuele toepassingen verwerkt die een sitebezoek extra boeiend maken, bijvoorbeeld mysterieuze hoorspelen (o.a. over het veenlijkje het meisje van Yde), prachtige filmpjes en boeiende animaties.

Dublin Core: een wereldwijde standaard
De website www.bogpeople.org is in zijn genre de grootste van Europa en kent een volstrekt unieke structurering van de inhoud. Als een van de eerste museale sites ter wereld is de inhoud gestructureerd volgens de zogenaamde 'Dublin Core'. Deze norm geldt wereldwijd en is ontwikkeld voor de ICOM (International Council of Museums). De ontwikkelde software is essentieel als het gaat om het moeiteloos uitwisselen van de inhoud met andere sites en databases van andere musea. Als gevolg van het gebruik van de standaard zijn alle gegevens direct gekoppeld aan de site van de Vereniging Digitaal Erfgoed Nederland (Cultuurwijzer) en is inbreng via Kennisnet mogelijk.

De mediaproducent Di Colore uit Workum ontwikkelde naast de software ook het ontwerp, de audiovisuele onderdelen en de inhoud van de site. Realisatie van www.bogpeople.org is mogelijk geworden door financiële steun van de Mondriaan Stichting en de Stichting Weten.

Project "The Mysterious Bog People"
The Mysterious Bog People is een internationaal samenwerkingsproject, geïnitieerd door het Drents Museum, met het Niederasächsisches Landesmuseum in Hannover (D.), het Canadian Museum of Civilization in Ottawa/Hull en het Glenbow Museum in Galgary (beide Ca.) De tentoonstelling vertelt het verhaal van het dagelijks leven rondom de "bogs" (veengebieden) in Noordwest-Europa en de offers die er gebracht werden om de goden gunstig te stemmen. Op dit moment is deze bijzondere expositie te zien in Ottawa. In 2004 komt The Mysterious Bog People naar Nederland, waar het vanaf 6 september 2004 in het Drents Museum te zien zal zijn.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Ellen ter Hofstede, hoofd Communicatie, tel. 0592 - 377 707 of per mail via e.hofstede@drenthe.nl of met Di Colore Design Group VOF, Marcel Hectors, producent, tel. 0515 - 54 27 27, of per mail marcel.hectors@dicolore.nl

Bij de ingebruikname van www.bogpeople.nl op 19 december zullen vertegenwoordigers van de Stichting Weten, de Vereniging Digitaal Erfgoed Nederland, de Mondriaanstichting, Landelijk Contact Museumconsulenten, Di Colore en de provincie Drenthe aanwezig zijn.

Ellen ter Hofstede
Drents Museum
Hoofd Communicatie

Postbus 134
NL-9400 AC Assen
The Netherlands

T +31 (0)592 - 377 707 (rechtsreeks)
T +31 (0)592 - 377 773 (centrale)
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51583265